Απόσυρση της διάταξης που εξισώνει τα πτυχία κολλεγίων με των πανεπιστημίων

Απόσυρση της διάταξης που εξισώνει τα πτυχία
Την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.
Με αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα και εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων των Κολλεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.
Ειδικότερα προβλέπεται:
-Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
-Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.
-Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η εν λόγω τροπολογία, όπως και το άρθρο 50 του Νόμου 4653/2020 για τα πιστοποιητικά κολεγίων που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, υποβαθμίζουν τα πτυχία των ΑΕΙ. Οι πτυχιούχοι τους, που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις και απόκτησαν τίτλους σπουδών μέσα από τετραετή και πενταετή ανώτατη εκπαίδευση, θα δουν τα πτυχία τους να εξισώνονται με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, τριετούς φοίτησης και αμφιλεγόμενης ποιότητας, αφού κατά το ενωσιακό δίκαιο, ο έλεγχος της ποιότητας των σπουδών ανήκει στο πανεπιστήμιο και στη χώρα, με την οποία συνεργάζεται το κάθε κολέγιο και όχι στο Υπουργείο.
Επίσης η τροπολογία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση, είναι κατάφορα αντισυνταγματική και θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, με σκοπό να οδηγήσει ακόμα περισσότερους φοιτητές στα ιδιωτικά κολέγια, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα πανεπιστημιακά πτυχία.
-Ζητάμε απο την Ελληνική βουλή να αποσύρει την τροπολογία και να ανακαλέσει το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολλεγίων.
-Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τις διοικήσεις των ΑΕΙ να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας.
-Ζητάμε από τους συλλόγους φοιτητών να πάρουν θέση και να διεκδικήσουν την απόσυρση της τροπολογίας και του άρθρου 50, Νόμος 4653/2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας