Απόλυτη επιμονή Ερντογάν: Θα αγοράσουμε τους S-400 και θα τους χρησιμοποιήσουμε

850
ερντογάν

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο αφορά στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα καθώς, παρά τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποιήσει».

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ασφαλώς η επιμονή Ερντογάν στην πάση θυσία αγορά των S-400 έχει καθαρά πολιτική διάσταση κατοχύρωσης της τουρκικής ανεξάρτητης πολιτικής, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι ο Ερντογάν επιδιώκει ταυτόχρονα να διασφαλίσει μια άκρως αποτελεσματική αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, ένα κεφάλαιο που στέλνει μήνυμα και προς την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε χθες, Σάββατο,  ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει την αγορά. «Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει σε τίποτε να κάνει με το ΝΑΤΟ, ούτε με το πρόγραμμα των F-35, ούτε με την ασφάλεια των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία που παραχώρησε στο Ντιγιάρμπακιρ.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το «θέμα δεν αφορά τους S-400», αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία «λαμβάνει δράση με την δική της βούληση σε σχέση με τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά στη Συρία», επέμεινε. «Είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποιήσει», συμπλήρωσε.

Προειδοποίηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο

Εν τω μεταξύ, μήνυμα – προειδοποίηση προς την Τουρκία έστειλε χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τσαρλς Σάμερς.

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» απάντησε ο Σάμερς, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

«Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Patriot» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας