Αποφράδα μέρα για Ελλάδα-Βαλκάνια: 153 «Ναι» για ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

1651
πγδμ

Μέσα σε μια πνιγηρή ατμόσφαιρα πολιτικού παραεμπορίου και αποστασίας, ψηφίστηκε με ένα μεταμοντέρνο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στη Βουλή από 153 βουλευτές το Πρωτόκολλο Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ηχηρές απουσίες και τα «παρών» υποδήλωναν ότι η αντιπολίτευση τηρούσε στάση ανοχής στην είσοδο της ΠΓΔΜ.

Με 153 «Ναι» και χωρίς κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε μετά από την σε υψηλούς τόνους συζήτηση, υπέρ του πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου, ενώ απών ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

Τα επόμενα βήματα, αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, είναι η αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας