Απορρίπτει η διάδοχος Merkel τα σχέδια Macron για κατώτατο μισθό-«συλλογικότητα χρεών»

912
στενά
Η Γερμανία δεν θέλει ν’ ακούσει με τίποτα οτιδήποτε κοινό στα θέματα εργασιακών σχέσεων, φορολογικής πολιτικής, χρέους, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικών εγγυήσεων.
Η Γαλλία από την άλλη φοβάται το «dumping» σε όλα αυτά τα ζητήματα από τις φτωχότερες χώρες και θέλει ν’ αποφύγει κρίσεις χρέους.

Αρνητική στάση στο «όραμα» του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron για μία «ευρωπαϊκή αναγέννηση» κρατά η ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο συγκεντρωτισμού στην ΕΕ.

Η διάδοχος της Merkel στην ηγεσία του CDU, αν και συναίνεσε εν μέρει στο σχέδιο Macron για μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, απέρριψε κατηγορηματικά το «όραμα» του Γάλλου προέδρου για έναν ελάχιστο ευρωπαϊκό μισθό ενώ προειδοποίησε για τα συλλογικά χρέη.

Η απάντηση της Kramp-Karrenbauer στον Macron συμπληρώνει ένα κενό που άφησε η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία είναι υπό την πίεση του κόμματός της να συνεργαστεί με τη διάδοχό της σε μεγαλύτερο βαθμό, επισημαίνει το Reuters.

«Η Ευρώπη μας χρειάζεται να γίνει ισχυρότερη», γράφει η Kramp-Karrenbauer, η οποία διαδέχτηκε τη Merkel στην ηγεσία του CDU το Δεκέμβριο 2018, σε άρθρο της στην εφημερίδα Welt a Sonntag.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η συλλογικότητα των χρεών, ο εξευρωπαϊσμός των κοινωνικών συστημάτων και ο ελάχιστος μισθός θα ήταν ο λανθασμένος τρόπος».

Η δήλωση αυτή αντισταθμίζει την έκκληση του Macron για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, προσαρμοσμένο σε κάθε χώρα, και τονίζει επίσης την εδραιωμένη γερμανική αντίδραση σε οποιεσδήποτε κινήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν το Βερολίνο υπεύθυνο για τα χρέη άλλων χωρών.

Από τη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές ως πρόεδρος της Γαλλίας το 2017, ο Macron έχει υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά η επιφυλακτικότητα στο Βερολίνο σχετικά με τα αυξημένα βάρη για τους Γερμανούς φορολογούμενους του περιορίζει δραστικά τις κινήσεις.

Παρουσιάζοντας τις ιδέες της, η Kramp-Karrenbauer, η οποία φιλοδοξεί να διαδεχτεί τη Merkel και στην καγκελαρία, ζήτησε μια εσωτερική ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά για να διασφαλίσει πως οι επιχειρήσεις της Ευρώπης μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση εντός της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι ένας κοινός προϋπολογισμός καινοτομίας της ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτεί νέες τεχνολογίες και να εισαχθεί ψηφιακός φόρος που θα βασίζεται σε μοντέλο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Kramp-Karrenbauer, όπως και ο Macron, πρότεινε μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην πηγή της, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και η απορρόφηση των αιτούντων άσυλο είναι τομείς που θα πρέπει να έχουν μία δίκαιη κατανομή.

«Στο μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπείται με κοινή μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε τέλος η Γερμανίδα πολιτικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας