Αποβιομηχάνιση: Βουτιά η βιομηχανική παραγωγή το 2019. Πτώση και στην Ευρωζώνη

1060
βιομηχανική

Συνεχίζεται αμείωτη η αποβιομηχάνιση της χώρας με τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν ως θεατές το θλιβερό θέαμα.

Η χώρα χάνει διαρκώς παραγωγικό έδαφος και στηρίζεται όλο και περισσότερο στον τουρισμό και στις υπηρεσίες, με τις τελευταίες μάλιστα όχι ιδιαίτερης ποιότητας και τεχνολογικής αιχμής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2019 η βιομηχανική παραγωγή της χώρας επανήλθε σε πτωτική τροχιά και σημείωσε αρνητική επίδοση της τάξης του 0,7%.

Να σημειώσουμε ότι από το 1999, έτος που η Ελλάδα άρχισε να μπαίνει σε τροχιά εισόδου στο Ευρώ, η βιομηχανική παραγωγή δεν έχει αυξηθεί καθόλου στη χώρα, ενώ οι προοπτικές της μοιάζουν δυσοίωνες.

Σε αρνητικά επίπεδα κινήθηκε επίσης το 2019 η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, σημειώνοντας πτώση -1,7%, ενώ μεγάλη βουτιά έκανε στο ίδιο χρονικό διάστημα και η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας με -3,5%. Να τονιστεί ότι η βιομηχανία της Δύσης έπεσε συνολικά κατά 1% το 2019.

Η αύξηση της παγκόσμιας βιομηχανική παραγωγής επήλθε μόνο από την άνοδο της βιομηχανίας στην Ανατολή και κυρίως της Κίνας και Ινδίας αλλά και Ρωσίας, με την Κίνα κρατάει τα σκήπτρα, έχοντας την μερίδα του λέοντος(60%) στην ετήσια αύξηση της βιομηχανίας.

Γενικότερα, η Ανατολή όλο και περισσότερο τείνει να κερδίζει τα πρωτεία έναντι της Δύσης.

 

Άρης Δημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας