Απαράδεκτο! Ζεύγος ελληνικών F-16 στη Μ.Θάλασσα–Μετέχουν γυμνασίων ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας

477
Μετέχουν γυμνασίων ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας

Nέο επεισόδιο σημειώθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα όταν μαχητικά Su-24 πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Ross.

Σύμφωνα με πολεμικό ανταποκριτή που βρισκόταν πάνω στο αμερικανικό πλοίο, επί τρεις ημέρες ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν γίνει “σκιά” του USS Ross ενώ στην συνέχεια ανέλαβαν δράση ρωσικά μαχητικά. 

Όπως σημειώνει όλα τα περιστατικά έλαβαν χώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Η συγκέντρωση ισχύος και από τις δύο πλευρές είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα στη Μαύρη Θάλασσα τόσο από την πλευρά του ΝΑΤΟ όσο και από την Ρωσία που έχει κινητοποιήσει το σύνολο του Στόλου της.

Ζεύγος ελληνικών F-16 στην πολυεθνική άσκηση ADEX στη Μαύρη Θάλασσα 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, η χώρα μας συμμετείχε με ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Πολυεθνική Διακλαδική άσκηση ADEX – Air Defence Exercise, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 02 Ιουλίου 2021 στην Μαύρη Θάλασσα εντός FIR Βουκουρεστίου.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

“Στην άσκηση συμμετείχε η Ναυτική Συμμαχική Δύναμη STANDING NATO MARITIME GROUP TWO – SNMG 2 καθώς και μαχητικά αεροσκάφη επιπλέον της Ελλάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία καθώς και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης E-3A AWACS του ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν σενάρια αεροπορικής προστασίας και προσβολής Ναυτικής Δύναμης, στο πλαίσιο των οποίων το ελληνικό ζεύγος F-16 επιχείρησε σε ρόλο ESCORT των επιτιθέμενων αεροσκαφών.

Σκοπός της ADEX ήταν να επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ στην ολοκλήρωση και αποτελεσματική συνέργεια των δυνάμεων του σε θάλασσα και αέρα, και να προαγάγει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό πλαίσιο.

Νέες δυνάμεις στέλνει το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Η ναυαρχίδα του SNMG2 του ΝΑΤΟ μαζί με ακόμη δύο πολεμικά πλοία για να συμμετάσχουν στην άσκηση “Sea Breeze” του ΝΑΤΟ.

Η SNMG2 είναι μια Ναυτική Δύναμη αποτελούμενη από Πολεμικά Πλοία διάφορων Συμμαχικών Κρατών, τα οποία εκπαιδεύονται και επιχειρούν μαζί σαν ένα ομοιογενές σύνολο υπό τη Διοίκηση Ναυτικού διοικητού που εδρεύει στη Νάπολη (CC Mar Naples).

Η δύναμη SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group – 2), πρώην SNFM (Standing Naval Force Mediterranean), παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης NRF (NATO Response Force) σε ειρηνικές περιόδους, κρίσης και έντασης. Στο ΝΑΤΟ υφίστανται δύο (2) ναυτικές δυνάμεις μεγάλων πλοίων επιφανείας, οι SNMG-1 και SNMG-2

Η φρεγάτα ITS Virginio Fasan (F 591) πέρασε τον Βόσπορο με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα με μια τουρκική φρεγάτα. Αργότερα θα ενωθεί μαζί τους ένα πολεμικό πλοίο της Ρουμανίας.

“Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της φρεγάτας [Fasan’s] στην Μαύρη Θάλασσα και αφού ενωθεί με τις φρεγάτες TCG Barbaros και ROS Regina Maria, η SNMG2 θα συμμετάσχει στην άσκηση ΗΠΑ-Ουκρανίας Sea Breeze” αναφέρει η ανακοίνωση του NATO.

Μέχρι στιγμής τα πλοία του ΝΑΤΟ που έχουν εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα είναι τα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ USS Laboon (DDG-58) και USS Ross (DDG-71), το γαλλικό πλοίο υποστήριξης FS Alizé A645, το βρετανικό αντιτορπιλικό  HMS Defender (D63), το περιπολικό HMS Trent (P224) και η Ολλανδική φρεγάτα  HNLMS Evertsen (F805).

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 με την συμμετοχή της Ουκρανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Λετονίας θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

Συμμετάσχουν σ’ αυτά περίπου 5.000 στρατιωτικό προσωπικό από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross, καθώς και το αμερικανικό Σώμα των Πεζοναυτών.

Image

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας