Απάτη οι εξαγγελίες Τσίπρα για ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου

1643
ηπα

Ημέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται η απάτη των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Ειδικά για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα ενοικίου αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για επικοινωνιακές πομφόλυγες καθώς ελάχιστοι θα είναι οι ευνοημένοι των ρυθμίσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε πιο πολύ στο εποικοινωνιακό… γκελ που θα έκαναν οι παροχές του καθώς το να ακούει ο κατεστραμμένος από τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτης ακινήτων ότι θα μειωθεί ο φόρος του έως 50% είναι εντυπωσιακό.

Όπως εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι 300.000 άνθρωποι θα παίρνουν επίδομα για το ενοίκιό τους, ασχέτως αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Από τη Θεσσαλονίκη, εν χορδαία και οργάνω ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί επίδομα ενοικίου (κι όχι στέγασης) σε 300.000 νοικοκυριά. Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ είχε ψηφίσει νόμο στο πλαίσιο των αντίμετρων το οποίο αφορούσε 600.000 νοικοκυριά.  Πρόκειται για το άρθρο 3 του νόμου 4472/2017.

Ως εκ τούτου, η ενίσχυση θα αφορά στο ενοίκιο και όχι σε δόση στεγαστικού δανείου, και αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να εκδοθεί νέα ΚΥΑ, με δεδομένο ότι η προηγούμενη είχε διαφορετικό πεδίο εφαρμογής.

Το κόστος για το επίδομα στέγασης ήταν 600 εκατ. ευρώ, άρα πλέον περιορίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Κάνοντας αυτή την απάτη ο πρωθυπουργός αφενός ακυρώνει ένα αντίμετρο που είχε ψηφιστεί ως αντιστάθμισμα της περικοπής των συντάξεων κι αφετέρου μειώνει και το κόστος του μέτρου στο μισό. Παράλληλα, με το να είναι επίδομα ενοικίου κι όχι στέγασης επί της ουσίας το αποσυνδέει από την περικοπή των συντάξεων, δεν θα είναι δηλαδή ισοδύναμο για τα μέτρα που έχει αποδεχθεί να εφαρμόσει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απάτη με τον ΕΝΦΙΑ κι εκεί δεν αποκλείονται μεγάλες εκπλήξεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δουν μειώσεις όπως υπολόγιζαν αλλά μπορεί να δουν μεγάλες αυξήσεις.

Κατ’ αρχάς ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πάμε στη λογική του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και σε έσοδα που είχε ύψους 1,8 δις. Ευρώ. Αυτό είναι ψέμα καθώς ο ΦΜΑΠ ξεκίνησε το 1997 για περιουσίες αξίας άνω των 243 χιλ. ευρώ και 487.200 ευρώ για έγγαμους με προσαυξήσεις για παιδιά. Το 2009 αντικαταστάθηκε από τον ΦΑΠ και το όριο ήταν αρχικά 400 χιλ. ευρώ αντικειμενική αξία, πήγε στις 300 χιλ. ευρώ ένα χρόνο μετά για να καταλήξει στις 200.000 ευρώ το 2011. Τα έσοδα από τον ΦΑΠ δεν ήταν ποτέ 1,8 δις ευρώ αλλά περίπου 800 εκατ. ευρώ για 650 χιλιάδες οικογένειες.

Οι περισσότεροι Ελληνες έχουν περιουσίες κάτω από 200 χιλ. ευρώ επομένως για να μαζευτούν 1,8 δις ευρώ θα πρέπει να υπάρξουν επιβαρύνσεις και για τις μεσαίες περιουσίες.

Για ΕΝΦΙΑ

Ψεύτικο είναι και το πυροτέχνημα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% καθώς επί της ουσίας ουδείς ιδιοκτήτης δεν θα δει περικοπή στο μισό του φόρου του. Μάλιστα, έχει μπει ως «ταβάνι» στην έκπτωση φόρου το ποσό των 70 ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όσοι πλήρωσαν φέτος ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ θα έχουν έκπτωση 30% το 2019 αλλά όσοι πλήρωσαν φόρο πάνω από 700 ευρώ δεν θα είναι στους «τυχερούς». Το βάρος μεταφέρεται στις μεσαίες και μεγάλες ιδιοκτησίες, αλλά πόσο μεγάλη μπορεί να είναι μια περιουσία που διαθέτει ένα ακίνητο στην Αθήνα κι ένα πατρικό σπίτι ή ένα εξοχικό;

Οποιος πλήρωσε φέτος φόρο 400 ευρώ αν και θα έχει δυνατότητα μείωσης 30% δεν θα γλιτώσει 120 ευρώ αλλά μόλις 70 ευρώ (το πλαφόν) και τελικά θα πληρώσει 330 ευρώ, μείωση δηλαδή 17,5%. Άλλος φορολογούμενος που κατέβαλε φέτος ΕΝΦΙΑ 600 ευρώ δεν θα γλιτώσει 30%, δηλαδή 180 ευρώ αλλά μόνο το πλαφόν των 70 ευρώ και θα έχει δηλαδή έκπτωση 11,6%.

Ασφαλιστικές εισφορές

Οσο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 35% είναι ένα θετικό μέτρο που το υποδέχθηκαν θερμά δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι λόγω του νόμου Κατρούγκαλου οι εισφορές απογειώθηκαν και σε πολλές επιχειρήσεις μαζί με τους φόρους αγγίζουν το 70%. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που βγάζει ο επιχειρηματίας επιστρέφει τα 70 ευρώ στο κράτος με τη μορφή φόρων και εισφορών.

Η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου μείωσε δραματικά τα εισοδήματα, ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών που είτε έφυγαν στο εξωτερικό είτε δηλώνουν πολύ λιγότερα έσοδα κάθε χρόνο. «Έπρεπε να κλείσουν 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών» δηλώνει ο Κώστας Κόλλιας πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Από 4,7 δισ. ευρώ δηλωθέντα εισοδήματα το 2016 (για το 2015) οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι και 3,3 δισ. ευρώ φέτος. Για να μειώσει το βάρος, η κυβέρνηση υπόσχεται ελάφρυνση έως 35%, αλλά αυτήν δεν θα την δουν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 14.000 ευρώ, όπου το όφελος μειώνεται ή εξαλείφεται για μικροεπαγγελματίες με κάτω από τα 8.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας