Αντιπαράθεση Γερμανίας – ΗΠΑ για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου

1255
γερμανίας

Η μονομερής επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα αποτελούσε τον λάθος τρόπο να επιδιωχθεί η επίλυση της διένεξης για τον ενεργειακό εφοδιασμό, δήλωσε χθες, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι είναι “όμηρος της Ρωσίας”, λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από εκείνη και έχει προτρέψει το Βερολίνο να ακυρώσει την κατασκευή του έργου, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η Μόσχα. Ο αγωγός θα διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα.

“Για τα θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στην Ευρώπη, όχι στις ΗΠΑ”, τόνισε ο Μάας. “Η επιβολή μονομερών κυρώσεων κατά του Nord Stream 2 ασφαλώς δεν είναι ο σωστός δρόμος”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα επιδεινώθηκαν ραγδαία, λόγω της στήριξης που προσφέρει η Γερμανία στο νεοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας και της αντίθεσής της στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να προχωρήσει το έργο του Nord Stream 2, που έχει σκοπό να διπλασιαστεί η ποσότητα αερίου που μεταφέρεται μέσω του υπάρχοντος Nord Stream.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός, που θα παρακάμπτει τελείως την Ουκρανία, θα στερήσει από το Κίεβο σημαντικά έσοδα λόγω της προμήθειας που χρεώνει για τη διέλευση του ρωσικού αερίου που πωλείται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο επισήμανε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εναντιώνονται στο σχεδιαζόμενο έργο. “Επισημαίνουμε ότι (…) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τον Nord Stream 2 και ζήτησε την ακύρωση (της κατασκευής) του πολύ πρόσφατα, τον Δεκέμβριο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χάικο Μάας.

Η Ουάσιγκτον προτείνει να αυξηθούν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες, ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον περασμένο μήνα, ότι η χώρα του οικοδομεί υποδομές για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και ότι το τρέχον διάστημα εξετάζεται το ζήτημα των τοποθεσιών των εγκαταστάσεων από κοινού με επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας