Αντεργατική επέλαση: Τι αλλάζει σε ωράριο, συνδικαλιστικό νόμο, διαιτησία, άδειες, ”Εργάνη”

604
Τι αλλάζει σε ωράριο

Αλλαγές σε ωράριο, συνδικαλιστικό νόμο, μεσολάβηση-διαιτησία, άδειες και “Εργάνη” προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για μια βαθιά αντεργατική νομοθετική παρέμβαση με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας με αξιοποίηση της πανδημίας, ενώ ακολουθούν νομοσχέδια για την επικουρική ασφάλιση και την κατάρτιση.

Προς τα τέλη του ίδιου μηνός-αρχές του επόμενου, το εργασιακό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ θα ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μορφή η οποία θα έρθει σε διαβούλευση στο α’ δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι η αρχική, ενώ είναι πολύ πιθανό θα υπάρξουν τροποποιήσεις στη μορφή που θα έρθει στη Βουλή, οι οποίες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των επισημάνσεων από την πλευρά των “κοινωνικών εταίρων”.

Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων σε βάρος της εργασίας που ξεχωρίζουν είναι η αύξηση των υπερωριών, η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων τις Κυριακές, το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (στο 33% του συνόλου των εργαζομένων) στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε περίπτωση απεργίας.

Πιο αναλυτικά, οι βασικές εργασιακές αλλαγές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ανέρχονται σε 25 και θα είναι, ανά πεδίο, οι ακόλουθες:

Ωράριο

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Δίνεται δυνατότητα απασχόλησης εργαζομένων μέχρι 10 ώρες/μέρα κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό τον όρο ότι μέσα στο ίδιο εξάμηνο ή έτος θα προβλέπεται αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Η συμφωνία αυτή θα γίνεται σε ατομική βάση (!), αν και δεν αποκλείεται να θεσπιστεί η δυνατότητα συναίνεσης και του σωματείου στο οποίο ανήκει ο εργαζόμενος.

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ – Προτείνεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – Προβλέπεται λειτουργία και των ακόλουθων κλάδων τις Κυριακές:
-Παραγωγή – αποθήκευση – μεταφορά – διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού.

-Εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”).

-Κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων.

-Κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.

– Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου.

-Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.

-Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

ΑΡΓΙΕΣ – Θα θεσπιστεί η 1η Ιανουαρίου και τη 28η Οκτωβρίου ως υποχρεωτικές αργίες.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ – Καταργείται η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – Εισάγεται δικαίωμα του εργοδότη (μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν) να μπορεί να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται.

Συνδικαλιστικός Νόμος

ΜΗΤΡΩΟ – Καθίσταται απαραίτητος όρος για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή των εργαζομένων και των εργοδοτών στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – Ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, θα πρέπει η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς) ενώ θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

ΑΠΕΡΓΙΑ – Προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας θα πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα έτσι ώστε οι υπηρεσίες τους να εκτελούνται κατά το  33%.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – Θα προβλέπονται διατάξεις αποτροπής καταλήψεων  χώρων και εισόδων κλπ.

Μεσολάβηση-Διαιτησία

ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ – Αποκλειστικής απασχόλησης θα γίνουν οι Μεσολαβητές – Διαιτητές του ΟΜΕΔ και, μάλιστα, θα πιστοποιούνται.

ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ – Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα ανατεθεί η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – Μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα θα αναγνωρίζεται δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Η αμφισβήτηση της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας των οργανώσεων επιλύεται πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ – Εισάγεται ειδική επιτροπή εκ των προτέρων ελέγχου της πληρότητας των αιτήσεων μεσολάβησης και διαιτησίας.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – Καταργείται ο β’ βαθμός διαιτησίας.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – Αναγνωρίζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υποκλάδου.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – Προβλέπεται ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προσβάλλονται.

Άδειες

ΤΟΚΕΤΟΣ – Προβλέπεται άδεια τοκετού στον πατέρα για 10 ή έως 14 εργάσιμες μέρες.

ΑΠΟΛΥΣΗ – Εισάγεται προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 μήνες για το 2ο και 6 μήνες για κάθε επόμενο.

ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ – Προτείνεται πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ – Θεσπίζεται άδεια 5 εργάσιμων ημερών ετησίως για τη φροντίδα ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου.

ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ – Προβλέπεται άδεια 2 εργάσιμων ημερών λόγω ανωτέρας βίας.

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – Παρέχονται διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.

“Εργάνη”

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ – Θεσπίζεται η “ψηφιακή κάρτα εργασίας” για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων με στόχο την καταπολέμηση της “μαύρης εργασίας” και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας