“Ανεξήγητη” επίθεση Μητσοτάκη σε Μακρόν για μπλόκο στα Σκόπια-επίθεση στο ΝΑΤΟ

1255

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανιζόμενος πιο Ε.Ε από την Ε.Ε και ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ προέβη σε “ανεξήγητη“, αψυχολόγητη και εντελώς άστοχη επίθεση προς τον Μακρόν, σε συνέντευξή του στους Financial Times (F.T), τόσο για το μπλόκο του Γάλλου Προέδρου στα Σκόπια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε όσο και για το σχόλιο του περί “εγκεφαλικά νεκρού” ΝΑΤΟ.

Αιχμές για τη στάση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την εμπλοκή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία, καθώς και για τις δηλώσεις του σχετικά με το ΝΑΤΟ άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times την Τρίτη.

Αιχμές για Σκόπια – Αλβανία

Σε συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της απόφασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Οκτώβριο να ασκήσει βέτο στις νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς την λάθος.

«Ελπίζω πως το λάθος αυτό θα διορθωθεί», είπε.

Κριτική για το ΝΑΤΟ

Μιλώντας ενόψει της επίσκεψής του στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε επίσης την περιγραφή από τον κ. Μακρόν της Συμμαχίας ως «εγκεφαλικά νεκρής». Αν και κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου προέδρου είναι βάσιμες, ωστόσο οι όροι που χρησιμοποίησε θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικοί, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάποιες φορές η γλώσσα η ίδια είναι εξίσου σημαντική και καταλήγει να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε. «Είναι ένα να λες πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και κάτι τελείως διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό».

«Συμφωνώ πως η Ευρώπη συνολικά χρειάζεται να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές ικανότητες, όμως η απόρριψη του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο είναι παρατραβηγμένο για τα γούστα μου».

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εν μέσω διατλαντικών εντάσεων αναφορικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ και τον διαμοιρασμό των βαρών της Ευρώπης, και εν μέσω οργής για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και της επαναπροσέγγισής της με τη Ρωσία.

 Για την κριτική στην Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα έχει «τα θέματά της με την Τουρκία» -την οποία ο κ. Μακρόν έχει επικρίνει έντονα για την εισβολή της στη Συρία, χωρίς να υπάρξει πρώτα διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ-, όμως εξακολουθεί να προτιμά να μπορεί να τα συζητήσει με την Άγκυρα εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι FT σημειώνουν πως όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης τασσόταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο υποσχέθηκε να τηρήσει τη συμφωνία όταν αυτή θα επικυρωνόταν και από τότε που ανέλαβε την εξουσία έχει στηρίξει την προσπάθεια των Σκοπίων να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ερωτηθείς για ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επανεξεταστεί το 2020».

Η απόφαση του κου Μακρόν να ασκήσει βέτο σε περαιτέρω διεύρυνση εξόργισε άλλες πρωτεύουσες, περιλαμβανομένου του Βερολίνου. Ο κος Μητσοτάκης κάνει έκκληση να προσεγγίσει τη διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια ως γεωπολιτικό στόχο, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του στο Παρίσι, προωθώντας την ένταξη της Ελλάδας πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ

«Αν δούμε το μεγάλο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μείνει ανοικτό το ευρωπαϊκό μονοπάτι για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις, αυτό δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, διαφορετικά αυτό το κενό θα καλυφθεί. Και αντλώ κάποια στοιχεία από την ελληνική ιστορία, το 1979 και τις διαπραγματεύσεις για να γίνει η χώρα μέλος της Ε.Ε, γιατί ο τότε Γάλλος πρόεδρος πήρε μια τολμηρή απόφαση, βλέποντας τη μεγαλύτερη γεωστρατηγική εικόνα, ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην Ευρώπη, προκειμένου να ξεπεραστεί το τραύμα της δικτατορίας».

«Ήταν η Ελλάδα έτοιμη για ένταξη τότε; Ποιος ξέρει. Και φυσικά η διαδικασία τότε ήταν πολύ διαφορετική. Ήταν όμως γεωπολιτική απόφαση, ήταν η πιο σημαντική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας, όπως προκύπτει εκ των υστέρων».

Ο κος Μητσοτάκης, όμως, είπε πως στηρίζει την προσπάθεια Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Ο Έλληνας ηγέτης τόνισε ότι φοβάται ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανέλαβε αυτή την εβδομάδα δεν θα δώσει αρκετή σημασία στο θέμα.

Η Ελλάδα βγήκε από το επώδυνο πρόγραμμα διάσωσης πέρυσι και η αδύναμη οικονομία της ανακάμπτει αργά. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης απλά γιατί δεν αντιμετωπίζουμε μια κρίση», τόνισε. «Φτιάχνεις τη σκεπή όταν δεν βρέχει».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας