Αναταράξεις στα Βαλκάνια: Δημοψήφισμα για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από Βοσνία

971
σερβική

Νέα αναταραχή αναμένεται στο Βαλκανικό χώρο μετά από τα απαράδεκτα μέτρα της κεντρικής κυβέρνησης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε βάρος των Σέρβων της Βοσνίας και την απόφαση των τελευταίων να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την απόσχισή τους από το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 15/2 στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύσκεψη των πολιτικών ηγετών των Σέρβων από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο με αντικείμενο τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σερβικού πληθυσμού σε Βοσνία και Μαυροβούνιο και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η επικείμενη ανακήρυξη απόσχισης της Δημοκρατίας της Σερβίας (Republika Srpska) από την Βοσνία.

Πρόκειται για δύο κράτη τα οποία αποσπάστηκαν από την Σερβία, το πρώτο με πόλεμο και το δεύτερο με ένα δημοψήφισμα που κέρδισαν οι οπαδοί της διάσπασης με πλειοψηφία ελάχιστων χιλιάδων ψήφων και ήδη καταγγέλλεται ως «νόθο» από πολλές πολιτικές δυνάμεις της Σερβίας.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος.

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την δημόσια γη ξεπεράστηκε η «κόκκινη γραμμή» και ανήγγειλε δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας!

 «Ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει. Θα ζητήσουμε την λαϊκή ετυμηγορία ώστε με δημοψήφισμα στην αυτόνομη δημοκρατία μας να καθοριστεί το καθεστώς της Σερβικής Δημοκρατίας»διεμήνυσε ο Ντόντικ.

Σημειώνεται ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στις 6 Φεβρουαρίου, εξετάζοντας προσφυγή για την χρήση της δημόσιας αγροτικής γης στην Σερβική Δημοκρατία έκρινε ότι αυτή η γη αποτελεί περιουσία του κράτους της ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης και όχι της αυτόνομης δημοκρατίας των Σέρβων (Republika Srpska) έκτασης 24.533 km² (στον χάρτη με κίτρινο τα διοικητικά όριά της σε σχέση με την υπόλοιπη Βοσνία).

Η απόφαση αυτή της Βοσνίας-Ερζεγβίνης φυσικά είναι μία καθαρή προσπάθειας κατάργησης της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας, η οποία έτσι ή αλλιώς έχει εντελώς συμβολική παρουσία στο κρατίδιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με την αντίστοιχη κροατική αυτόνομη περιοχή, να επιθυμεί και αυτή την… ενοποίησή της με την Κροατία!

Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν και η κατάσταση στο Μαυροβούνιο μετά την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες ενώ εξετάστηκε και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Βοσνίας με την οποία αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska).

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπογράμμισε δε την ανάγκη ενημέρωσης των διεθνών οργανισμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Σερβία ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Δείτε σχετικά βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας