Αναγνωρίστηκε ο επικεφαλής των ΜΑΤ. Προσπάθεια συγκάλυψης από το δικαστήριο

2095
ΜΑΤ

Συνεχίζεται η δίκη των 18 ανδρών των ΜΑΤ που κατηγορούνται για τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών, συνδικαλιστών και εργαζομένων που διαδήλωναν ειρηνικά το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2011 ενάντια στο τότε Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης, που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από αστυνομικό των ΜΑΤ στην περιοχή του Χίλτον, αναγνώρισε τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, Σπύρο Τσίρο.

Είναι αυτός που έδωσε την εντολή να επιτεθούν κατά του μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ήταν στο Χίλτον, με τη χαρακτηριστική φράση: «Γαμήστε τους!». Πάντως, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει και αυτή τη φορά, ο Σπ. Τσίρος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι «επιφυλλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του», αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως κινηθεί νομικά εναντίον του γραμματέα του ΜΕΤΑ, επειδή τον αναγνώρισε.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως απορρίφθηκε αίτημα της πολιτικής αγωγής προς το δικαστήριο να κληθεί και άλλος μάρτυρας κατηγορίας που αναγνώρισε το συγκεκριμένο αστυνομικό να το πιστοποιήσει και ενώπιον του δικαστηρίου. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κεφαλληνό, ο οποίος ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει πως ήταν και άμεση η κλήση του.

Όσον αφορά στην προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από πλευράς δικαιοσύνης, φαίνεται καθαρά και από ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας προς τον μάρτυρα κατηγορίας Μ. Όσκαρ, τον οποίο ρώτησε: «Τι έγινε και επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, αφού οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα στο πλήθος»!

Άμεσα αντέδρασε η συνήγορος Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά του δικαστηρίου αυτή η προβοκατόρικη ερώτηση της εισαγγελέως, η οποία με τη σειρά της ζήτησε κι αυτή να καταγραφεί στα πρακτικά η ερώτησή της. Όμως, η διατύπωση που έκανε στη συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική από την αρχική ερώτησή της. Και στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, στην αλλαγή της διατύπωσης της ερώτησής της, ήταν εμφανής η προσπάθεια συγκάλυψης.

Ένα άλλο σημείο συγκάλυψης της υπόθεσης φαίνεται και από αυτούς που είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αστυνομικοί που έχουν αναγνωριστεί δεν έχουν προσέλθει ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως αυτός που χτύπησε βάναυσα το Γ. Χαρίση, καθώς υπάρχουν φωτογραφίες του.

Και ο Σπ. Τσίρος αναγνωρίστηκε από φωτογραφία και ήρθε σε κατ’ αντιπαράθεση εξέταση με το γραμματέα του ΜΕΤΑ, ωστόσο, ήρθε με… μεγάλη καθυστέρηση και με ασφάλειαέπειτα από 6 χρόνια. Κι αυτό, διότι -παρά το ότι οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις (σ.σ.: παραγράφονται έπειτα από 15ετία), έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για… πλημμελήματα (σ.σ.: παραγράφονται έπειτα από 5 χρόνια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας