Αναβιώνει η επικίνδυνη ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας»

3254
ιδέα

Η ιδέα της ένωσης όλων των Αλβανών σε ένα κράτος είναι ξανά θέμα συζήτησης στα Βαλκάνια.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η συνέντευξη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο περιοδικό Politico, όπου δεν απέκλεισε τον σχηματισμό «μικρής ένωσης» μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, σε περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει να αποσύρει το ζήτημα της ένταξης για τη μικρή χώρα, όπου είναι κυρίαρχο το αλβανικό στοιχείο. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος διεμήνυσε ότι «όλοι οι Αλβανοί της περιοχής θα ζήσουν σε μία, ενωμένη χώρα» εάν η Ε.Ε. κλείσει τις πόρτες της. Πάντως ο Κοσοβάρος ηγέτης αρνήθηκε ότι έθεσε ζήτημα «Μεγάλης Αλβανίας» απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle. Μάλιστα, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «εφεύρεση του Βελιγραδίου, με στόχο να δικαιολογηθούν οι φιλοδοξίες περί Μεγάλης Σερβίας».
Ο Γιονούζ Μουσλίου, επικεφαλής του Αλβανικού Εθνικού Συμβουλίου στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Σερβία, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, υπερθεμάτισε λέγοντας ότι οι κατοικούμενες από αλβανικό πληθυσμό σερβικές πόλεις Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μεντβέντια, θα πρέπει επίσης να ενταχθούν σε μια ένωση Κοσόβου και Αλβανίας. «Η Σερβία θα πρέπει να είναι ευγνώμων» για το γεγονός ότι οι Αλβανοί δεν ζητούν ακόμη περισσότερα εδάφη, τόνισε.
Στο Βελιγράδι σήμανε συναγερμός. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επιτέθηκαν στους Αλβανούς πολιτικούς, κατηγορώντας τους ότι γι’ άλλη μια φορά επαναφέρουν μνήμες από τον πόλεμο του Κοσόβου που τελείωσε πριν από 18 χρόνια. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς  – πρώην υπερεθνικιστής που σήμερα δηλώνει φιλοευρωπαίος – συνέστησε ψυχραιμία, ωστόσο δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι θα τον «κρεμούσαν αντί σημαίας στις Βρυξέλλες» εάν έκανε παρόμοιες δηλώσεις περί ενοποίησης όλων των Σέρβων. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία «θα είναι άμεσα υπεύθυνες» εάν οι Αλβανοί προχωρήσουν περαιτέρω τις εδαφικές φιλοδοξίες τους.
Εκ μέρους της Ε.Ε., ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν στηλίτευσε τα μηνύματα των Αλβανών πολιτικών, την ώρα που καλύπτει τις επιλογές τους, υπογραμμίζοντας ότι πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν «μπούμερανγκ» εναντίον τους.
«Ψευδαίσθηση» οι συζητήσεις περί ένωσης των Αλβανών;
Παρά την οργή στο Βελιγράδι πάντως, διεθνείς παρατηρητές, μιλώντας με αρκετή αφέλεια και μάλλον βεβιασμένα, δεν θεωρούν ότι οι Αλβανοί θα επιχειρήσουν να συνενώσουν τα εδάφη τους, ούτε διά της βίας ούτε μέσω της διπλωματικής οδού. Οι προκλητικές δηλώσεις γίνονται κατά πάσα πιθανότητα με το βλέμμα στραμμένο στις φετινές εκλογές σε Κόσοβο και Αλβανία, δήλωσαν ειδικοί αναλυτές στη Deutsche Welle (DW). Όπως επισήμαναν, επιπλέον η απειλή για αλλαγή συνόρων ενδέχεται να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς την ΕΕ προκειμένου να υιοθετήσει ηπιότερη πολιτική απέναντι σε κράτη με κατά πλειοψηφία αλβανικό πληθυσμό.
 
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Έντι Ράμα και του Χασίμ Θάτσι «δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη», επισημαίνει με αρκετή ευκολία ο γεννημένος στο Κόσοβο Έρντοαν Σίπολι, βοηθός κοσμήτορα στη Σχολή Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle (DW), «αυτό που ελπίζουν να πετύχουν οι Αλβανοί ηγέτες είναι να αποσπάσουν περισσότερες ψήφους από τις πλέον εθνικιστικές ομάδες». Εκτίμησή του είναι ότι «η πλειοψηφία των Αλβανών, από όσο είμαι σε θέση να παρατηρήσω, θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να είναι ενωμένοι είναι υπό την ομπρέλα της Ε.Ε.».
Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε κύριοι της DW και κύριοι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Η ΕΕ παρακμάζει, η εθνικιστική «μεγάλη Αλβανία» δειλά δειλά και άκρως επικίνδυνα έρχεται στο προσκήνιο, τόνιζαν έγκυροι και ρεαλιστές αναλυτές από την Αθήνα.
Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά με τις επιλογές της τόσο στην FYROM όσο και στο Κόσοβο, αντί να αποθαρρύνει, τόσο ενισχύει, στο όνομα της ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, τις βλέψεις για «Μεγάλη Αλβανία», πιστό «σκυλί» και της Τουρκίας!
Από εκεί, μεταξύ άλλων και τα συγχαρητήρια του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Geoffrey Pyatt.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας