Αμερικάνικες εκλογές: Όλα τα σενάρια για τον τελικό νικητή

865
Αμερικάνικες εκλογές

Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 238 εκλέκτορες, έναντι 213 του Τραμπ, και η νίκη του στην Αριζόνα -μια πολιτεία που είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προ τετραετίας- του έδωσε χώρο να ανασάνει καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση στις πολιτείες του λεγόμενου «Γαλάζιου Τείχους». Ακόμη κι αν χάσει την Πενσιλβάνια, πάντως, ο Μπάιντεν μπορεί να φθάσει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, εφόσον επικρατήσει στο Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν και στη Νεβάδα, όπου προηγείτο νωρίς το πρωί.

Στις συγκεκριμένες πολιτείες απομένει σημαντικός αριθμός ψήφων προς καταμέτρηση -κυρίως επιστολικών, αλλά και από κομητείες που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς. Οι εφορευτικές επιτροπές έχουν πει στις δύο αυτές πολιτείες ότι μπορεί να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση εντός της ημέρας. Τη διαφορά για τον Μπάιντεν δεν αποκλείεται στο τέλος να κάνει η μία εκλεκτορική ψήφος που απέσπασε από τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Νεμπράσκα, που είχε κερδίσει ο Τραμπ προ τετραετίας.

Η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα θα έδιναν ακόμη περισσότερο χώρο στον Μπάιντεν, αλλά ο Τραμπ φαίνεται να προηγείται εκεί. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χρειάζεται νίκες σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες εκ των Τζόρτζια, Βόρειας Καρολίνας, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν -που είχε αλώσει το 2016- για να φθάσει στους 270 εκλέκτορες. Αν νικήσει ο Μπάιντεν σε δύο εκ των Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, θα είναι αυτός ο νικητής των εκλογών.

Υπάρχει, βέβαια, και ένα άλλο σενάριο, με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής. Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα- τότε θα ισοψηφήσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μια τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας