Ακυρώθηκαν 120 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στη Ρόδο!

681
προσεγγίσεις
Από τις 15 Ιουλίου αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσει ο θαλάσσιος τουρισμός

Από τις 15 Ιουλίου και μετά αναμένει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (Λ.Τ.) επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη Ρόδο και την περιοχή μας γενικότερα και όλο αυτό το διάστημα έχει προβεί σε κάθε δυνατή προετοιμασία για να υποδεχθεί τους επισκέπτες αυτούς, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, εν αναμονή και της ανακοίνωσης του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τον ΕΟΔΥ, πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Καταρχάς, την περασμένη Πέμπτη, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Βασίλης Παπαοικονόμου συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας. Σ’ αυτήν, συμμετείχαν ακόμα οι Δήμαρχοι Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σαντορίνης, Πύργου και Πάτμου, και βέβαια αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επαναλειτουργία της κρουαζιέρας.

Μάλιστα, σε ανάρτησή του ο κ. Καμπουράκης ανέφερε:
«Η Ρόδος, δημοφιλής προορισμός για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων, όπως διαβεβαιώσαμε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλη Παπαοικονόμου, είναι πανέτοιμη, για να δεχτεί στο λιμάνι της, τα κρουαζιερόπλοια. Είμαστε προετοιμασμένοι, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος των κρουαζιεροπλοίων, αλλά και για να προστατέψουμε και την υγεία των συμπολιτών μας».

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό Ταμείο

Εν τω μεταξύ, όλο το προηγούμενο διάστημα, το Λ.Τ. είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το βρει έτοιμο το «άνοιγμα» των λιμανιών και δη της κρουαζιέρας. Εκτός από τις απολυμάνσεις και τα τρέχοντα θέματα, προέβη σε διάφορες συντηρήσεις και αυτό το διάστημα περιμένει να ανακοινωθεί το πρωτόκολλο για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν όταν θα έρθουν οι επισκέπτες μας με τα κρουαζιερόπλοια.

Ωστόσο, σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Παπαοικονόμου δεν θεωρείται ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα αφού το Λ.Τ. είναι σε θέση να εφαρμόσει ό,τι του ζητηθεί, όπως για παράδειγμα αν τα μέτρα προβλέπουν θερμοκάμερες.
Εκείνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι η κρουαζιέρα θα «ανοίξει» από την 1η Ιουλίου ωστόσο από το Λ.Τ. θεωρούν ότι για εμάς είναι πιο ρεαλιστικό ότι θα ανοίξει από τις 15 του ίδιου μήνα και μετά.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο της επέκτασης του ξυλοπεζόδρομου από το λιμάνι της Ακαντιάς και κατά μήκος της οδού Αυστραλίας αφού η ΔΕΗ ολοκλήρωσε το έργο της μετατόπισης των υπογείων δικτύων.

Απώλειες και σεζόν

Στο 1 εκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που υπέστη μέχρι τώρα το Λ.Τ. από την καθυστέρηση της σεζόν και την απαγόρευση των προσεγγίσεων, λόγω των μέτρων προστασίας για την πανδημία. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ζημιά δεν του δημιουργεί κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αφού, λόγω και του γεγονότος ότι τα έσοδά του πέρυσι ήταν αυξημένα,  οπότε μπορεί να ανταπεξέλθει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός που είχε γίνει για το 2020 έκανε λόγο για 335 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Από αυτές, ήδη έχουν ακυρωθεί οι 120, δηλαδή αυτές που είχαν προγραμματιστεί από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τον Ιούνιο. Οι υπόλοιπες είχαν προγραμματιστεί για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τα τέλη του χρόνου.

Όσον αφορά  αυτές, λοιπόν, μια και εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον όλων, τι μπορεί δηλαδή να σωθεί από την κρουαζιέρα για αυτή τη σεζόν, μέχρι και προχθές μόλις μία Εταιρεία είχε ακυρώσει, κάτι που μεταφράζεται σε 14 προσεγγίσεις. Από το υπόλοιπο πρόγραμμα αφίξεων, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλη ακύρωση.

Πάντως, για το κατά πόσον θα ισχύσει στο σύνολό του το τελευταίο, τα πράγματα ακόμα είναι ρευστά αφού εξαρτάται από το αν θα ισχύσουν οι κρατήσεις που έχουν γίνει και κυρίως βέβαια εάν κυλήσει ομαλά το υπόλοιπο της σεζόν, και πάνω απ’ όλα από υγειονομικής άποψης.

Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου, τέλος, αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου με την τηλεδιάσκεψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας