Ακούγιου: Γιατί Ρώσοι δεν επιτρέπουν σε Τούρκους πρόσβαση στον πυρηνικό αντιδραστήρα

1174
Ακούγιου: Γιατί Ρώσοι δεν επιτρέπουν σε Τούρκους

Σχεδόν κανένας Τούρκος τεχνικός που εργάζεται στο ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου στη νότια Τουρκία, δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον πυρήνα του αντιδραστήρα, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Can Ataklı στη στήλη του στην εφημερίδα Korkusuz την 1η Οκτωβρίου και ο λόγος δεν είναι για να μην προσβληθούν από… ραδιενέργεια.

Πριν από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου, αξιωματούχοι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ισχυρίστηκαν ότι όλοι οι Τούρκοι υπάλληλοι είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Ένας μηχανικός του εργοστασίου, που δεν κατονομάζεται, είπε στον Ataklı ότι αυτό είναι ανακριβές. Είπε ότι υπάρχουν περί τις 10 χιλιάδες Τούρκοι τεχνικοί, μηχανικοί και υπάλληλοι, (συν 2-3 χιλιάδες Ρώσοι) στον υπό κατασκευή αντιδραστήρα, με ελάχιστους μηχανικούς μόνο να έχουν λάβει εκπαίδευση στη Ρωσία.

Πλην ελαχίστων μηχανικών, στους υπόλοιπους, δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στον πυρήνα του εργοστασίου. Ο μηχανικός υποστηρίζει πως όταν η κατασκευή ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα λειτουργεί κυρίως με ρωσικό προσωπικό και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε “1-2 συμπατριώτες μας”. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η πηγή του Ataklı, πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

Αυτό ίσως να σημαίνει πως η Ρωσία δεν επιθυμεί διαβαθμισμένη τεχνολογία, να πέσει στα χέρια των Τούρκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας