Αιγαίο: Στο παρά πέντε ενός θερμού επεισοδίου

4966
κοτζιάς

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κατάσταση στο Αιγαίο με τις συνεχείς και ιδιαίτερα προκλητικές τουρκικές κινήσεις.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει μια τόσο τεταμένη και επικίνδυνη κατάσταση, με ορατό τον κίνδυνο να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή σε θερμό επεισόδιο.
Ο Ερντογάν, παρά την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία του στο εσωτερικό της Τουρκίας, βρίσκεται περικυκλωμένος από μείζονα προβλήματα και αδιέξοδα.
Το καθεστώς Ερντογάν έχει απέναντί του τους Κούρδους εντός και εκτός Τουρκίας και τους φανατικούς ισλαμιστές, που το ίδιο σε προηγούμενη φάση εξέθρεψε, ενώ η οικονομία της Τουρκίας βυθίζεται.
Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται ως στρατός εισβολής και κατοχής, πέραν της Κύπρου και στην Συρία και στο Ιράκ.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που διατηρεί παρανόμως στρατεύματα σε τρεις γειτονικές χώρες και έχει ανοικτό ένα εσωτερικό εθνικό μέτωπο, των Κούρδων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 1/3 του πληθυσμού της.
Η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο δεν είναι απόρροια της δύναμης της Τουρκίας, αλλά της αδυναμίας της.
Το καθεστώς Ερντογάν, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, παίζοντας με τα όρια ενός θερμού επεισοδίου, επιχειρεί να κερδίσει τους εθνικιστές στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος στην γείτονα, να εκτονώσει τις πιέσεις για λύση του Κυπριακού, να «στριμώξει» την Ελλάδα για νέες άτακτες υποχωρήσεις και φυσικά επιδιώκει να εκβιάσει για την παράδοση στην Άγκυρα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων κομάντος.
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μοιάζει να δίνει στον Ερντογάν μια αίσθηση δύναμης και ισχύος, μετά την παταγώδη αποτυχία όλων των μεγαλεπήβολων στόχων και σχεδιασμών του, που κατέληξαν, σχεδόν, στην απομόνωσή του. Η αίσθηση αυτή, βεβαίως, είναι αρκετά επίπλαστη, εντελώς επιφανειακή και χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα. Δεν παύει όμως να είναι επικίνδυνη και σε κάποια στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε τυχοδιωκτισμούς και σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Οφείλουμε να πούμε ότι αυτή η επιθετική τακτική της Τουρκίας για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, χρειάζεται από την ελληνική πλευρά απόλυτη ψυχραιμία αλλά και τόλμη και αποφασιστικότητα, που να υπακούουν σε έναν νέο σχεδιασμό.
Η τουρκική επιθετικότητα, πάντως, το μόνο που δεν χρειάζεται για να απαντηθεί είναι παχιά και εύκολα λόγια, θεατρικές κινήσεις και υπερυψωμένες κορώνες για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και φτηνούς αντιπερισπασμούς, σαν και αυτούς που συνηθίζουν να κάνουν ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς.
Η ασφάλεια στο Αιγαίο και όχι μόνο, μαζί με τη χαλιναγώγηση της Τουρκίας, απαιτούν πρώτα απ’ όλα μια νέα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα μια σχεδιασμένη προσπάθεια για μια ειδική αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση συνεργασίας με την Ρωσία σε όλους τους τομείς και πρώτα απ’ όλα στον ενεργειακό και της άμυνας.
Η Ρωσία είναι η μόνη δύναμη, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που κρατάει τα «νήματα» των κινήσεων της Άγκυρας και είναι αυτή η δύναμη που μπορεί να θέσει φραγμό σε τυχοδιωκτισμούς της.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, η Ελλάδα όχι μόνο πρέπει να αποκαταστήσει αμέσως της διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία του Άσαντ, αλλά και να αναβαθμίσει τη συνεργασία με την επίσημη κυβέρνησή της και φυσικά τη συνεργασία με τους Κούρδους όλων των χωρών και τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.
Ταυτόχρονα, ως πρώτο δείγμα γραφής η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει ότι τερματίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την Κριμαία στη βάση της αμοιβαιότητας, δηλαδή και της άρσης των ρωσικών αντίμετρων σε βάρος αγροτικών μας προϊόντων.
Θα μας πείτε, ποιοι θα τα κάνουν αυτά;
Όχι πάντως οι εξωνημένοι και ξεπουλημένοι νεομνημονιακοί και παλαιομνημονιακοί πολιτικοί υπάλληλοι που κυριαρχούν στην Αθήνα.
Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη ριζοσπαστική ανατροπή στη χώρα.

Τ.Κ

2 Σχόλια

  1. Σωστά λοιπόν, δεν μπορούν οι «οι εξωνημένοι και ξεπουλημένοι νεομνημονιακοί και παλαιομνημονιακοί πολιτικοί υπάλληλοι που κυριαρχούν στην Αθήνα». Θα το κάνει η «μεγάλη ριζοσπαστική ανατροπή». Τι είναι αυτή, πως θα γίνει, πότε και πως; Γιατί από λόγια εντυπωσιασμού και αερολογίες έχουμε χορτάσει. Αν δεν μπορείτε να πείτε ξεκάθαρα και να δείξετε ένα δρόμο, τότε λυπάμαι θα σας θυμίσω τους στίχους του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη: «Αφού δεν είχες τίποτα να πεις κύριε ποιητή, γιατί ενόχλησες τις λέξεις»……….

    • Μάλλον δεν μας παρακολουθείτε συστηματικά… Εκτός εάν περιμένετε να διαβάσετε «τα πάντα όλα» σε ένα και μοναδικό άρθρο (και μάλιστα με βασικό θέμα κάτι διαφορετικό από αυτό που θίγετε)… Οι αφορισμοί είναι εύκολοι, όπως και το να έχει κανείς απαιτήσεις από τους άλλους, χωρίς να μας λέει ο ίδιος τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει για τα ίδια ζητήματα… Είναι βαθύς ο καναπές, προφανώς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας