Αδιέξοδο: Πέντε τουλάχιστον βέτο για Ταμείο Ανάκαμψης(Ε.Ε)-Διαπραγματεύσεις έως Δεκέμβριο!

761
βέτο

Πέντε καθαρά βέτο διαφαίνονταν, έως σήμερα, κατά την συζήτηση επί της πρότασης της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο Eurogroup, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενστάσεις από αρκετές χώρες – μέλη της ΕΕ.

Στο προηγούμενο Ecofin επιβεβαιώθηκε ότι δεν αναμένεται συμφωνία συντόμως. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και δεν αποκλείεται να διαρκέσουν έως και τον Δεκέμβριο. Εξάλλου και η Γερμανία είναι γνωστό ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να γίνουν επί της δικής της προεδρίας στην ΕΕ που ξεκινά από 1η Ιουλίου.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Euro2day.gr, πέντε χώρες βάζουν βέτο στο πακέτο ανάκαμψης: Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία. Η Φινλανδία είναι η τελευταία που προστέθηκε στο μπλοκ και ζητά να μειωθεί το ποσό των δισεκατομμυρίων και να αυστηροποιηθούν οι όροι για τις χώρες του Νότου.

Ο τελευταίος είναι όρος όλων των χωρών που αντιδρούν  και είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχουν αυστηροί όροι που παραπέμπουν σε επιτήρηση. Στις διαπραγματεύσεις όμως θα ασκηθούν πιέσεις ώστε αυτοί να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο και να μπουν επιπρόσθετοι όροι σε χώρες που βρίσκονται σε μεταμνημονιακά πρόγραμμα ή έχουν πολύ ψηλά χρέη, όπως η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου.

Στον αντίποδα οι χώρες του Νότου δεν έχουν κατεβάσει κοινή πρόταση με την Ιταλία και την Γαλλία να διαπραγματεύονται μόνες τους, με την τελευταία να έχει ήδη εξασφαλίσει την επιμήκυνση της 10ετούς προνομιακής της μεταχείρισης από την ΕΕ και την Κομισιόν.

Η συζήτηση συνεχίστηκε και  σήμερα στο Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του σώματος, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μάριο Σεντένο. Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου θα ξεκινούσε σήμερα, ενώ ο διάδοχός του θα εκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε και η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ όπως και ζητήματα που αφορούν το συνολικό μέγεθος του ταμείου και τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα στις 19 Ιουνίου, η Γερμανία φαίνεται να έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τις πέντε χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία) οι οποίες αντιτίθενται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθούν 500 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επιδοτήσεων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονoϊό.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, όπως αναφέραμε και προηγουμένως και σε αυτή τη συνεδρίαση φάνηκε ότι αυξάνονται τα «βέτο» στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τρεις χώρες -την Τσεχία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία- να προστίθενται στους πολέμιους, όπως μεταδίδει το euro2day.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας