Αγκυροβόλησε το Oruc Reis. O X.Ακάρ ζητά διάλογο:”Αποκλιμάκωση” ή μπλόφα;

937
oruc

Στο λιμάνι της Αττάλειας, στα τουρκικά παράλια, αγκυροβόλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ενώ δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX που είχε εκδοθεί για τις έρευνες του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα έως 12 Σεπτεμβρίου.

Πολιτικοί κύκλοι έκριναν πρόωρους τους έτσι και αλλιώς αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για “αποκλιμάκωση” από πλευράς της Τουρκίας και τις προπαγανδιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης να καρπωθεί επιτυχίες από την αγκυροβόληση του Oruc Reis. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε προκλητικότατα, πρωτοφανώς και ανενόχλητο συνεχείς ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με καταπάτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων πάνω από ένα μήνα σε μια περιοχή 3.500 χλμ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, την ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου επισκέπτεται το Καστελόριζο, βρέθηκε αιφνιδιαστικά στα Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, για να παραστεί στην τελετή μνήμης του πυροβολικού Kapten Aker.

Aπό το Κας (Αντίφιλος), ο Χ. Ακάρ δήλωσε ότι: “εμείς πήραμε το Oruc Reis και περιμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας, ώστε να ξεκινήσουμε τον διάλογο. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν”.

Διπλωμάτες στην Αθήνα, τόνιζαν ότι είναι πρόωρο να εκτιμηθεί αν η διακοπή των ερευνών του Oruc Reis αποτελεί μια πρώτη κίνηση “αποκλιμάκωσης” ή οφείλεται σε τεχνικούς λόγους είτε πρόκειται για μια κίνηση τακτικής και μπλόφα του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι ίδιοι αυτοί Διπλωμάτες, ότι θα είναι εντελώς απαράδεκτο να προστρέξει η Αθήνα σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, όπως δυστυχώς είναι προσανατολισμένη η κυβέρνηση, διότι ένας τέτοιος διάλογος θα ισοδυναμεί στην ουσία με ευθεία παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Άλλωστε, μέσα από τέτοιους διαλόγους έγινε ο δεύτερος Αττίλας, γκριζοποιήθηκε το Αιγαίο και τώρα φτάσαμε σε ανάλογη γκριζοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Β.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας