Αίνιγμα! Ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ για τη στάση της Τουρκίας…στο Προσφυγικό;

998
νατο

Πυκνό νέφος σκεπάζει τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ σε σχέση με τα γεγονότα στην Ιντλίμπ.

Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τηρεί επισήμως σιγή ιχθύος για τα όσα διημείφθησαν κατά τη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής και αφορούσε την κατάσταση στην Ιντλίμπ, μετά τις μάχες που είχαν ως συνέπεια δεκάδες Τούρκους στρατιώτες νεκρούς.

Ένδειξη της αμηχανίας και της “ένοχηςστάσης που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη συνάντηση, είναι το γεγονός ότι οι όποιες πληροφορίες για την ΝΑΤΟϊκή σύναξη είναι απολύτως συγκεχυμένες και δίδονται αποσπασματικά και επιλεκτικά από ανώνυμες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πράγμα ανεπίτρεπτο για μια τόσο κρίσιμη υπόθεση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει σε καταρχήν κείμενο του ΝΑΤΟ, που εξέφραζε την αλληλεγγύη του στην Τουρκία για τα γεγονότα της Ιντλίμπ και καταδίκαζε τις ρωσοσυριακές επιθέσεις κατά των στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων της Άγκυρας.

Η συνταύτιση αυτή της Ελλάδας με τον Τούρκο εισβολέα στη Συρία μόλις έγινε γνωστή, κυρίως από καταγγελίες της ιστοσελίδας μας, Iskra, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Αθήνα και όλα έδειχναν ότι θα προκαλούσε μείζονες λαϊκές αντιδράσεις.

Για να αποφύγει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, το πολιτικό κόστος προσέφυγε σε βέτο στην κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ, όχι για την τουρκική εισβολή αυτή καθεαυτή και την παρουσία και δράση τουρκικών στρατευμάτων και τζιχαντιστών μισθοφόρων της Τουρκίας στη Συρία και συγκεκριμένα στην Ιντλίμπ, αλλά γιατί δεν έγινε δεκτό να συμπεριληφθεί στην ΝΑΤΟϊκή δήλωση η πρόταση της ελληνικής πλευράς για αποδοχή και τήρηση της απαράδεκτης, ούτως ή άλλως, συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό. Και δεν έγινε δεκτή αυτή η πρόταση διότι όλες οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία αλλά και η Γαλλία, έδειχναν κατανόηση στην τουρκική επίμονη άποψη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συντηρήσει 4.000.000 πρόσφυγες και ότι πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για την “ανακούφισή” της.

Είναι τραγικό ότι η Ελλάδα αυτήν την ώρα, όπως δείχνουν και οι παραπάνω δολιχοδρομίες της κυβέρνησης, είναι αγκιστρωμένη σε ένα τυφλό ευρωατλαντισμό και δεν θέλει να αναδείξει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και με το πλέον δυνατό τρόπο, το πραγματικό πρόβλημα της περιοχής, που προέρχεται τόσο από τους επεκτατικούς σχεδιασμούς και επιθετικές δράσεις της Άγκυρας, που εκδηλώνονται σε βάρος όλων, σχεδόν, των γειτονικών της χωρών, όσο και από τα σχέδια και τις στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή των πιο αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών κύκλων της Ε.Ε και των ΗΠΑ.

Η Iskra αναμένει από την κυβέρνηση πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για τα όσα διημείφθησαν χθες, Παρασκευή 28/2, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Θα επανέλθουμε.

K.M

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας