Αίγυπτος: Παρουσιάστηκε η επίχρυση σαρκοφάγος του Τουταγχαμών

1209
τουταγχαμών

Η Αίγυπτος παρουσίασε τη χρυσή σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, που υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης, για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της, το 1922.

Οι εργασίες της αποκατάστασής της ξεκίνησαν στα μέσα του Ιουλίου, έπειτα από τη μεταφορά της σαρκοφάγου από την Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ στη νότιο Αίγυπτο, στο Μέγα Μουσείο του Καΐρου. «Παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, όχι μόνον για την Αίγυπτο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ενάνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγα Μουσείο της Αιγύπτου, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Η σαρκοφάγος του νεαρού Φαραώ θα εκτεθεί, μαζί με άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τουταγχαμών, στα τέλη του 2020, όταν το νέο, γιγαντιαίων διαστάσεων Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό. Η αποκατάσταση αναμένεται να διαρκέσει ένα οκτάμηνο.

 

“Φρεσκάρισμα” για πρώτη φορά στη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών

Η ξύλινη σαρκοφάγος, με επίχρυση εξωτερική επένδυση, έχει μήκος 2,23 μ. και είναι διακοσμημένη με μία προσωπογραφία του νεαρού βασιλιά, που φέρει τα σύμβολα των Φαραώ, το σκήπτρο και μαστίγιο.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα παρουσιάσθηκαν ρωγμές στο επίπεδο των στρώσεων του επίχρυσου γύψου, ιδίως στο κάλυμμα της βάσης.   Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι και συντηρητές, εργάζονται για την αποκατάσταση και άλλων χρυσοποίκιλτων γλυπτών που περιστοίχιζαν τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών.

Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στον θρόνο της Αιγύπτου το 1.333 π.Χ., και είναι αναμφίβολα ο διασημότερος Φαραώ στην Ιστορία, κυρίως εξαιτίας των απίστευτων συνθηκών της ανακάλυψης του τάφου του, ο οποίος ήταν ασύλητος, στην Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1922, από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Γόνος του Φαραώ Αχενατόν και σύζυγος της εξίσου διάσημης Νεφερτίτης, ανήλθε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα από ελονοσία σε συνδυασμό με μία νόσο των οστών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, η Αίγυπτος ζήτησε από την Ιντερπόλ να ερευνήσει την υπόθεση δημοπρασίας ενός γλυπτού του Τουταγχαμών, ηλικίας 3.000 ετών, που πωλήθηκε σε πλειστηριασμό στο Λονδίνο έναντι 5,3 εκατομμυρίων ευρώ παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Καΐρου, που διαμαρτυρόταν για πιθανότατα κλεμμένο θησαυρό που βγήκε παράνομα από τη χώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας