Ένωση Νοσηλευτών: Άθλιες οι συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων

1200
προσφύγων

Τη διερεύνηση της άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων στη δομή του Σκαραμαγκά ζητάει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), η οποία καταγγέλλει ότι γυναίκες γεννάνε χωρίς ιατρική επίβλεψη, ενώ χορηγούνται ληγμένα αντικαταθλιπτικά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “προσφάτως η ΕΝΕ κατέστη αποδέκτης καταγγελιών σχετικά με την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με την επίμαχη καταγγελία, από τον Φεβρουάριο του έτους 2018, οπότε και αποχώρησαν από την συγκεκριμένη Δομή οι υπηρεσίες και το προσωπικό των ΜΚΟ και του Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάζονται σημαντικές και συστηματικές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό στερείται βασικών υλικών πόρων και διευκολύνσεων, όπως π.χ. τηλέφωνο και σύνδεση στο διαδίκτυο, που είναι απαραίτητα για παράδειγμα για το κλείσιμο ραντεβού με παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συχνά η Δομή παραλαμβάνει φάρμακα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχουν λήξει, όπως αντικαταθλιπτικά και άλλα

Επιπλέον, μεταξύ των 2.500 μεταναστών που διαμένουν εκεί, υπάρχουν πολλοί με χρόνια νοσήματα (διαβήτη, ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα κτλ) χωρίς να παρακολουθούνται δεόντως και η πορεία της εξέλιξης της υγείας τους εναποτίθεται στην καλή προαίρεση ατόμων που δεν έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια για τον σκοπό αυτόν. Ενδεικτικά, αναφέρεται περιστατικό τοκετού στην εν λόγω Δομή, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από νοσηλευτές… Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στο ΚΦΠ Σκαραμαγκά.

Με άλλα λόγια, δυσχεραίνεται ή ακόμη καθίσταται αδύνατη η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους μετανάστες.

Σημειωτέον, ότι η ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση τελεί σε γνώση της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Πέραν τούτων το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο, καίτοι καλείται να εργαστεί κάτω από συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Όπως πληροφορούμαστε παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στις υπόλοιπες δομές της Αττικής που φιλοξενούνται πρόσφυγες”.

“Ενόψει τούτων”, καταλήγει, “η ΕΝΕ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση διερεύνηση των ως άνω καταγγελλομένων από κάθε αρμόδιο προς τούτο φορέα, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αποκατασταθεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και στον τελευταίο συνάνθρωπό μας, που φιλοξενείται στην εν λόγω Δομή”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας