Έντονη αντιπαράθεση Ζάεφ – Ιβάνοφ στην ΠΓΔΜ

2443
αντιπαράθεση

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά την άρνηση του τελευταίου δεχθεί τις «αλλαγές» που θέλει να επιβάλει ο πρωθυπουργός στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε την Τετάρτη η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, με τον Ζόραν Ζάεφ να κατηγορεί από την πλευρά του τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του και να υπογράψει το διάταγμα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνάδει απόλυτα με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας και με τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως και με την αντίληψη για την οικοδόμηση «μίας κοινωνίας για όλους», η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος (της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM) και απέσπασε την υποστήριξη των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.
Σημειώνεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε για δεύτερη φορά, το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Αμέσως μετά την ψήφισή του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και απειλεί τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας, θέση την οποία μοιράζεται και το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ντιμιτρόφ: «Παράλογες» ορισμένες θέσεις της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις

Τη δήλωση ότι ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό φέρεται να έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή, έγινε σε συναντήσεις που είχε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Ενόψει της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στη γείτονα χώρα, τα λεγόμενα Ντιμιτρόφ προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα στην Αθήνα, με διπλωματικές πηγές, μάλιστα, να εκφράζουν την απορία τους σχετικά με το τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης με στόχο την ισχυρότερη κυβερνητική πλειοψηφία.
«Θα μιλήσω πιθανώς με όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός του VMRO-DPMNE» δήλωσε σε δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος της χώρας μετά την απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε την Τετάρτη η Βουλή της ΠΓΔΜ, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
«Λυπάμαι που ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα και ανακοίνωσε για δεύτερη φορά ότι δεν θα υπογράψει το νόμο. Αυτό δεν είναι καλό, είναι κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος της «Μακεδονίας» και βεβαίως οι θεσμοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιτρέψουν κάτι τέτοιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας