Ένοπλες συγκρούσεις στη Βηρυτό, νεκροί και τραυματίες

633
Ένοπλες συγκρούσεις στη Βηρυτό

Πολύ σοβαρά επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων έπεσαν πραγματικά πυρά έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 20, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται καθώς τα σιιτικά κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ ζητούν την απομάκρυνση του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό το 2020.

Στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Βηρυτό

Τα κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ ανακοίνωσαν ότι ένοπλες ομάδες πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών από τις στέγες της Βηρυτού στοχεύοντας στο κεφάλι σε μία επίθεση που είχε ως σκοπό να σύρει την χώρα σε ένοπλη σύγκρουση.

Τα δύο κινήματα καλούν τον λιβανικό στρατό να επέμβει γρήγορα για να συλλάβει τους δράστες και απευθύνουν έκκληση προς τους υποστηρικτές τους να παραμείνουν ήρεμοι.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για πυκνά πυρά στην περιοχή, ενώ τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες από ανθρώπους με ελαφρύ ή μεσαίο οπλισμό. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον δύο εκρήξεις.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο στρατός, αναφέροντας πυρά στη συνοικία Ταγιουνέ-Μπανταρό προσθέτοντας ότι η περιοχή και οι προσβάσεις της έχουν αποκλειστεί. «Περίπολοι αναζητούν τους δράστες για να τους συλλάβουν», αναφέρεται, ενώ ο στρατός προειδοποιεί ότι οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ κατά οποιουδήποτε πυροβολεί, ενώ καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Έκκληση για ηρεμία έκανε και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος επέστησε την προσοχή στις προσπάθειες να συρθεί ο Λίβανος σε νέο κύκλο βίας.

Η πορεία κατά του δικαστή Μπιτάρ

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ για πορεία προς το δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται στη χριστιανική γειτονιά της πόλης, η δεξιά οργάνωση Χριστιανικές Λιβανικές Δυνάμεις κινητοποίησε τους οπαδούς της, που επίσης βρίσκονται στον δρόμο κρατώντας τεράστιους σταυρούς, γεγονός που ξυπνάει τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1975-1990).

Εκατοντάδες άνδρες, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η περιοχή Ταγιουνέχ βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στη χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο. Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Για την ώρα δεν είναι σαφές πώς ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, ωστόσο στη Βηρυτό ακούγονται πυροβολισμοί, ασθενοφόρα κινούνται προς το σημείο των συγκρούσεων και το νοσοκομείο Sahel επιβεβαίωσε ότι είχε δεχθεί έναν νεκρό και οκτώ σοβαρά τραυματίες. Ο νεκρός φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι ενώ τρεις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τα επεισόδια φαίνεται να πυροδότησε η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει ένσταση κατά του δικαστή Μπιτάρ, επιτρέποντάς του να παραμείνει επικεφαλής της δικαστικής έρευνας για τα γεγονότα του Αυγούστου του 2020.

Ο Τάρεκ Μπιτάρ δέχεται τεράστιες πιέσεις από πολιτικές οργανώσεις, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ, που τον κατηγορούν για «μεροληπτική» στάση, για να παραιτηθεί. Αν και κανένα μέλος της δεν έχει θιγεί από την έρευνα, η ένοπλη και υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση κατηγορεί τον δικαστή Μπιτάρ για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο ορισμένων προσώπων». Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους στενούς συμμάχους της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

Όσοι αντιτίθενται στον Τάρεκ Μπιτάρ αντιτάσσονται στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη της νιτρικής αμμωνίας που ήταν εγκαταλειμμένη στο λιμάνι της Βηρυτού. Από την έκρηξη που προκλήθηκε σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι, πέρα από την καταστροφή μεγάλου μέρους της λιβανικής πρωτεύουσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας