Ένα πλιάτσικο μες στο κατακαλόκαιρο

1490

“Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη συνθήκη για να ανακτήσουν οι τράπεζες το ρόλο τους στην οικονομία και να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις  από βάρη που για χρόνια εμπόδιζαν τη δυναμική της ανάπτυξης” δήλωσε προ ολίγων ημερών ο Γιάννης Δραγασάκης.
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, αλλά πολύ φοβάμαι πως αυτή η προοπτική έρχεται να πατήσει πάνω σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο εις βάρος του ελληνικού λαού. Κι αυτό το πλιάτσικο έρχεται να συντελεστεί εν μέσω θερινής ραστώνης (γιατί ανέκαθεν γίνονταν πιο «εύκολες» τέτοιες υποθέσεις το καλοκαίρι), ενώ έχει πλέον και «ηλεκτρονική σφραγίδα». Οι λόγοι είναι προφανείς, όσο και τα δεδομένα που έχουν ήδη διαμορφωθεί.
Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη κατάθεση αλλά και την υπερψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία απελευθερώνονταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Βλέπετε ήταν μια από τις τελευταίες «εκκρεμότητες» της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης. Άλλωστε, τόσο ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα, Φραντσέσκο Ντρούντνι, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας είχαν φροντίσει να καθορίσουν με ανατριχιαστική σαφήνεια τις «προτεραιότητες» σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Και σε αυτές προφανώς δεν περιλαμβάνεται η προστασία ακόμη και των πιο αδύναμων δανειοληπτών. Πολλώ δε μάλλον όταν στον αντίποδα βρίσκεται η «σταθερότητα» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κάπως έτσι, «σαν έτοιμη από καιρό», η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την επιτυχή ολοκλήρωση των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά της. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε όχι μόνο να βγάλει τη διαδικασία απρόσκοπτα, χωρίς δηλαδή την παρουσία δεκάδων «οπισθοδρομικών» που αντιδρούν απέναντι σε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τη «λαμπρή συνέχεια». Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι τράπεζες εδώ κι αρκετό καιρό ετοιμάζονται να βγάλουν, σε αγαστή συνεργασία με τα γνωστά και μη εξαιρετέα distress funds, δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων (ακόμη και πρώτης κατοικίας) «στο σφυρί».
Την ώρα, λοιπόν, που και τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα ετοιμάζονται να βαδίσουν στο δρόμο που χάραξε η τράπεζα Πειραιώς, δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες δείχνουν να είναι αντιμέτωποι με την απόγνωση, καθώς «δίχτυ ασφαλείας» δε φαίνεται πια να υπάρχει. «Οι πλειστηριασμοί πλέον αφορούν όλα τα ακίνητα, για όλες τις οφειλές και χωρίς όριο στο ποσό κατάσχεσης» ανέφεραν χαρακτηριστικά πολύ πρόσφατα νομικοί έμπειροι επί των συγκεκριμένων ζητημάτων. Και μοιάζει πολύ πιθανό κάποιοι να αρχίσουν να «ξεσπιτώνονται» μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Μην περιμένετε βέβαια να δείτε ή να ακούσετε κάποια σοβαρή ανάλυση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Η κυβέρνηση προτιμά ως συνήθως να στρουθοκαμηλίζει, τα ΜΜΕ να ασχολούνται με τα τον Πάνο Καμμένο ή και τον Κώστα Μπογδάνο, τη στιγμή που τα τραπεζικά στελέχη ετοιμάζονται να κάνουν τη δουλειά για την οποία επελέγησαν από τους δανειστές. Δε χρειάζονται νομίζω πολλά περισσότερα για αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το πλιάτσικο που βρίσκεται προ των πυλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας