Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία. 1,2 εκατομμύριο κατασχέσεις

656
χρωστάει

228 εκατομμύρια ευρώ άφησαν απλήρωτα  οι φορολογούμενοι τον Απρίλιο, με το σύνολο αυτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχεται σε 3,91 εκατομμύρια, ενώ σε 1,2 εκατομμύριο πολίτες έχουν επιβληθεί κατασχέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο στα 104,31 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 3 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι καθαρά φορολογικές νέες οφειλές διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου σε 2,734 δισ. ευρώ έναντι 2,506 που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 228 εκατ. ευρώ. Στους φόρους που έμειναν απλήρωτοι περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο φορολογικά πρόστιμα και ΦΠΑ.

Οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2018 διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου σε 76,56 δισ. ευρώ έναντι 76,74 που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ η οποία κατά κύριο λόγο προέρχεται από διαγραφές οφειλών που ήταν βεβαιωμένες σε πτωχευμένους οφειλέτες.

Το συνολικό ποσό που εισέπραξε η φορολογική διοίκηση από παλαιό και νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων ανήλθε στα 1,646 δισ. ευρώ. Πρόκειται για φορολογικά έσοδα τα οποία έχουν προκύψει κατά κύριο λόγο από ρυθμίσεις και κατασχέσεις.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε 3,91 εκατομμύρια.

Σε 1.205.540 οφειλέτες του δημοσίου έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Μάλιστα ο αριθμός των φορολογούμενων που βρίσκονται υπό καθεστώς κατασχέσεων αυξήθηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 9.005. Με άλλα λόγια κάθε εργάσιμη ημέρα του Απριλίου η εφορία επέβαλε κατασχέσεις σε περίπου 400 φορολογούμενους. Η κυριότερη μορφή κατάσχεσης είναι η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας