Έκθεση ESM: Ικανοποίηση από μνημόνια – Στήριξη αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

940
esm

Την πρόθεσή του «να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα» επισημαίνει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια έκθεσή του για το 2019, σημειώνοντας πως «οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμες συνολικά».

Αναφορικά με την ανάγκη επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων ως προϋπόθεσης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, η έκθεση του ESM εστιάζει στη «βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (…) που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της ικανότητας δανεισμού των τραπεζών». Βέβαια, η προοπτική αυτή συνδέεται με τη ραγδαία μείωση των «κόκκινων» δανείων και με τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις που δρομολογούνται σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Σύμφωνα με τον ΕSM, το σχέδιο «Ηρακλής» (πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες) θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προσπάθεια των τραπεζών για τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Αποτιμώντας τα αντιλαϊκά πεπραγμένα του προηγούμενου έτους, η ετήσια έκθεση του ESM διαπιστώνει ότι «στο πρώτο έτος υπό ενισχυμένη εποπτεία, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα, αν και με καθυστερήσεις».

Στο δια ταύτα, επισημαίνεται ότι «παρά τη γενικά θετική αξιολόγηση, πρέπει να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος σε ορισμένους τομείς, όπως επίσης ορίζεται στην ενισχυμένη έκθεση εποπτείας», που με τη σειρά της επικυρώθηκε και από τον ΕSM.

Παραπέρα, σε ξεχωριστή έκθεση του ESM, από τη σκοπιά του κεφαλαίου, αξιολογείται η «αποτελεσματικότητα» των τριών μνημονίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το πρόγραμμα αντιμετώπισε μόνο εν μέρει τα ζητήματα, καθώς μεταξύ άλλων «η ανθεκτικότητα στα οικονομικά σοκ βελτιώθηκε, αλλά οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης είναι συγκρατημένες, λόγω της αργής αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας καθώς και της ελλιπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση και των νέων γύρων με αντιλαϊκά μέτρα.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «το σκεπτικό για τις μεταρρυθμίσεις και τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους δεν εξηγήθηκαν καλά», ενώ «το πρόγραμμα ESM απέτυχε να επιδιώξει συστηματικά και σθεναρά τον στόχο της μακροπρόθεσμης μακροοικονομικής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας