Άσαντ κατά Τουρκίας για τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ

1970
ιντλίμπ
«Παραβιάζει τη συμφωνία της Αστάνα».

Η Δαμασκός ζήτησε το Σάββατο την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Συρία, τονίζοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή αποτελεί «κατάφωρη επίθεση».
Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Sana, χαρακτήρισε επίθεση την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ όπου πρόκειται να δημιουργηθεί «ζώνη αποκλιμάκωσης».
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάιο στις διεθνείς συνομιλίες που έγιναν στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ των υποστηρικτών των εμπόλεμων πλευρών. Από τη μια η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες και από την άλλη η Ρωσία και το Ιράν, οι χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών αποκλιμάκωσης με απώτερο στόχο την κατάπαυση του πυρός σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι άλλες τρεις ζώνες αποκλιμάκωσης είναι στην Ανατολική Γούτα (κοντά στη Δαμασκό), στην επαρχία Χομς και στη νότια Συρία.
«Η τουρκική επίθεση δεν έχει καμία σχέση με τις συμφωνίες της Αστάνα, συνιστά μάλιστα παραβίαση των συμφωνιών αυτών», σημείωσε η πηγή που μίλησε στο συριακό πρακτορείο.
Οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στο Ιντλίμπ το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να τοποθετούν «φυλάκια παρατήρησης». Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί «στη δυτική επαρχία του Χαλεπιού, κοντά στις ζώνες που ελέγχονται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)», τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση στη Συρία την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» λόγω των διασυνδέσεών της με το παράνομο στην τουρκική επικράτεια Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).
Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι άλλη μ;iα αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού μπήκε το Σάββατο στο Ιντλίμπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας