“Άνθρακας ο θησαυρός”. Ιταλία: Οι αυταπάτες και οι πιρουέτες ενός Πρωθυπουργού  

2028
διαλόγου

Οι ηγέτες της Νότιας Ευρώπης μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας οι οποίοι πρόβαλαν υποτίθεται την ανάγκη ν΄ αλλάξει πορεία η Ε.Ε απεδείχθησαν μετριότητες  πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, εγκαταλείποντας τους λαούς τους στις σιδερένιες «φυλακές» της Γερμανίας. Μιας Γερμανίας που μαζί με τους συμμάχους της, όπως για παράδειγμα της Ολλανδίας σ΄ αυτή την δραματική συγκυρία για την Ευρώπη και τον κόσμο όχι μόνο δεν εκδήλωσε  την  αλληλεγγύη της προς τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς αλλά δυστυχώς έκανε το ακριβώς αντίθετο. Προσπάθησαν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της να κερδοσκοπήσουν από αυτή την δραματική κατάσταση και πάνω απ΄ όλα να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και μόνο !

  Οι αποφάσεις του eurogroup για την δήθεν οικονομική στήριξη των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Covid-19 χωρίς καμιά αμφιβολία απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι το νεοφιλελεύθερο, αντιδημοκρατικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ είναι πολύ μακριά και απέναντι από τις πραγματικές ανάγκες της Ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και των λαών της . Είναι μια λυκοσυμμαχία που εξυπηρετεί την Γερμανία και μόνο η οποία προσπαθεί να κερδίσει ότι έχασε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο! Αυτή η Ε.Ε για μια φορά ακόμη φάνηκε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να μεταρρυθμιστεί, αλλά πρέπει, κάτω από τον αγώνα των λαών, να ανατραπεί και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων ισότιμης συνεργασίας ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών και λαών όλης της Ευρώπης.

  Οι αντιδράσεις απέναντι στις αποφάσεις αυτού του eurogroup είναι πολλές απ΄  όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, με διαφορετικές προσεγγίσεις των χωρών του Νότου και ιδικά από την γειτονική μας Ιταλία όπου έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση όσο καμιά άλλη .

  Αξίζει να σταθούμε ιδικά στην Ιταλία όχι γιατί η μετά Covid-19 οικονομική καταστροφή θα είναι χωρίς καμιά αμφιβολία τεράστια, αλλά και γιατί η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της Ε.Ε και το θέμα της δημόσιας Υγείας είναι τόσο έντονη που  οδηγεί την πολιτική πραγματικότητα σε κάθετες αντιπαραθέσεις που μπορούν να καταλήξουν και σε κυβερνητικές ανατροπές άμεσα ακόμα και σε πρόωρες ίσως εκλογές σ΄αυτή την χώρα!

 Παράλληλα όμως υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο αναφερόμαστε ιδικά στην Ιταλία που αργά ή γρήγορα θα τον βρουν μπροστά τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου το αριστερό, προοδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα εξακολουθεί να έχει κοινωνικές γειώσεις και σημαντικές αλλά και λαθεμένες αυταπάτες για την υπόθεση της προώθησης ενός σύγχρονου ευρωπαϊσμού χωρίς την Γερμανική κυριαρχία και προπαντός έξω από την λειτουργία και την λογική μιας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης όπως την γνωρίσαμε μέχρι τώρα μέσα από την Ε.Ε.

  Στην Ιταλία σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς των Σαλβίνι ( Lega) – Μελόνι (F d I) και F.I  αμέσως μετά το Eurogroup  για αντιπολιτευτικούς και όχι μόνο λόγους μίλησαν σκληρά με την γλώσσα του γνωστού αρρωστημένου λαϊκιστικού και εθνικιστικού τους λόγου. Κάλεσαν την κυβέρνηση να βάλει αμέσως προς συζήτηση την απαράδεκτη συμφωνία στην Ιταλική Βουλή για ψήφιση και μάλιστα ανεβάζοντας τους τόνους, κάνοντας καταγγελίες για βαριές « Κωλοτούμπες», μίλησαν καθαρά και ανοικτά ότι με την συμφωνία αυτή έχουμε ακόμα και μια εμφανέστατη εθνική προδοσία. Αναμφίβολα τα κεντροαριστερά ευρωλάγνα καμώματα της σημερινής κυβέρνησης ανοίγουν δυστυχώς τον δρόμο προς δεξιές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές.

  Παράλληλα υπάρχουν  έντονες αντιδράσεις μέσα στο κυβερνητικό μπλοκ και από το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το Δ.Κ  που βέβαια στις γραμμές τους υπάρχει σύγχυση για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση αν δεν υπάρξει συμφωνία, αλλά και από στελέχη της αριστεράς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Κόντε όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός και οικονομολόγος Στέφανος Φασσίνα (S.L) που μίλησε καθαρά ότι ο Υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Roberto Cuartieri στο  Eurogroup έπεσε στην παγίδα που του έστησαν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους.

 Ο ίδιος ο πρωθυπουργός G. Conte  στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του, μετά το Eurogroup, που ήταν γεμάτη αντιφάσεις, υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τον ESM που τον θεωρεί ξεπερασμένο και έξω από την πραγματικότητα της μετά Covid-εποχή που έρχεται για την Ιταλική οικονομία. Κατά την γνώμη του η αντιμετώπιση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με αλληλεγγύη και συλλογικά απ΄ όλες τις χώρες της Ε.Ε προτείνοντας νέες μορφές αντιμετώπισης και φυσικά με τα ευρωομόλογα. Κοροϊδεύοντας και τον ίδιο τον καθρέφτη του ο κ. Κόντε εξακολουθεί να στηρίζει πράγματα που δεν ισχύουν, σε αντίθεση με την Γερμανία και την Ολλανδία που ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για ευρωομόλογα και βασικά έχουν απορρίψει την κοινή αντιμετώπιση της κρίσης απ΄ όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε !

Το Eurogroup πάντως συμφώνησε για τα 200 δις από τον ESM που μπορούν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους μόνο για υγειονομικά έξοδα. Αντίθετα μπορούν να διατεθούν χρήματα επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Πρόγραμμα δανεισμού δηλαδή με 2% και εκ των πραγμάτων μνημόνια!!! Υπάρχουν επίσης 100 δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλα 200 δις για ολες τις χώρες της Ε.Ε αυτά είναι όλα και όλα!

Όταν η κυβέρνηση όμως του G. Conte προγραμματίζει για την αντιμετώπιση της γονατισμένης οικονομίας της Ιταλίας 750 δις και χωρίς τον ESM,  τα χρήματα από πού θα βρεθούν, όταν η Γερμανία λογαριάζει μόνο για την πάρτη της με αμύθητα ποσά πάνω από 1500 δις και αδιαφορεί για τους άλλους.

Βέβαια ο G.Conte υποστήριξε στην συνέντευξη του ότι το ζήτημα δεν έχει κλίσει ούτε με τα Ευρωομόλογα, ούτε με άλλες προτάσεις που μπορούν να ακουσθούν στις 26 του Απρίλη στην Σύνοδο κορυφής και ότι το θέμα είναι ακόμα ανοικτό.

Εξακολουθεί να σπέρνει δηλαδή αυταπάτες ότι μπορεί να δοθεί λύση για την Ιταλία μέσα από την Γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. Δεν θέλει να αντιληφθεί ότι με αυτές τις πολιτικές πιρουέτες δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Ιταλικό λαό. Φυσικά δεν είναι και ο μόνος στην Ευρώπη που κινείται σ΄αυτούς τους αστερισμούς…!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας