«Άνθηση» των ελαστικών σχέσεων και ιδιωτικοποιήσεις μέσω 3Κ/2018 ΑΣΕΠ και κοινωφελούς εργασίας

2439
οτα

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, για το θέμα των συμβασιούχων και την 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ

«Η τροπολογία Σκουρλέτη, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για τους συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και ειδικά στην Καθαριότητα, είναι μια απάτη. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και με την έκδοση των προσωρινών πινάκων της 3Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ. Αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, ότι δήθεν θα τακτοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και θα παραμείνουν στην εργασία τους, ήταν ψεύτικες, αφού βάσει των αποτελεσμάτων κάτω από το 10% του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα παραμείνει και το υπόλοιπο θα απολυθεί. Και μιλάμε για πάνω από 10.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι πετιούνται στον “καιάδα” της ανεργίας».

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, ΒασίληςΓκιτάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο Βασίλης Γκιτάκος σημειώνει ότι ακόμη και αυτές οι προσλήψεις που θα γίνουν μέσω της 3Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ (σ.σ. 8.166), «δεν είναι αρκετέςγια να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των δήμων. Κι αυτό, επίσης, αποδεικνύεται από τις πάνω από 40.000 προσλήψεις που θα κάνει μέσω κοινωφελούς εργασίας η κυβέρνηση για να καλύψει αυτές τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του, «ζητήσαμε και ζητάμε να παραμείνουν όλοι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι τους οριστικούς πίνακες. Κι όχι μόνον αυτό, στην πορεία, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις εργαζομένων από όλες τις υπηρεσίες σε αορίστου χρόνου, με το δεδομένο πως οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, αλλά και να προσληφθούν και οι 8.166 νέοι συνάδελφοι».

Είναι διάτρητα τα αποτελέσματα των προσωρινών αποτελεσμάτων της 3Κ/2018; «Είναι», απαντά ο Β. Γκιτάκος, και συμπληρώνει: «και για αυτό δεν μπαίνουν οι “επιτυχόντες”. Κάνουν υπεύθυνη δήλωση και λένε πως “θα μπούμε με τους οριστικούς πίνακες”. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως με τους οριστικούς πίνακες θα έρθουν τα πάνω – κάτω, και οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μπει τώρα θα είναι εκτός. Κι αυτό, το ότι δηλώνει δηλαδή ο καθένας το οτιδήποτε, προκειμένου να βρει δουλειά, προέρχεται από την ανάγκη του να ζήσει την οικογένειά του, να επιβιώσει».

Και ποιος πληρώνει τελικά τον τακτικισμό και το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης; Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «την πληρώνουν οι πάνω από 10.000 εργαζόμενοι που απολύονται αλλά και οι πολίτες – δημότες, που βλέπουν τα σκουπίδια στους δρόμους να αυξάνονται, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να προχωρήσει στην αποκομιδή τους».

Και ποιος φέρει την ευθύνη για όλα αυτά; «Την κύρια ευθύνη τη φέρνει η κυβέρνηση, αλλά όχι την αποκλειστική. Ευθύνες έχει και η πλειονότητα των δημοτικών Αρχών, καθώς στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης, δεν αντέδρασαν και δεν αντιδρούν, ώστε να υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κοινωφελή εργασία οι δήμοι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, και για αυτό οι αιρετοί έχουν ζητήσει να επεκταθεί μέχρι 10 μήνες. Όσον αφορά στην 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, κι εκεί φαίνεται ο μνημονιακός προσανατολισμός των δημάρχων, καθώς υπάρχουν δημοτικές Αρχές που δήλωσαν λιγότερα άτομα για μόνιμη πρόσληψη, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, ενώ υπάρχουν κι άλλες που δεν δήλωσαν τίποτε».

Υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από όλα αυτά; Ναι, απαντά ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, καθώς «οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, όπως για την παράδειγμα την Καθαριότητα. Κι αυτό το θέλει και η κυβέρνηση που προωθεί ένα φιλεργολαβικό μοντέλο στη διαχείριση των απορριμμάτων και αλλού, όπως, για παράδειγμα τους παιδικούς ή άλλες κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, αλλά και διοικητικέςκαι οικονομικές υπηρεσίες».

Είναι, τελικώς, οι συμβασιούχοι μια «πληγή» όχι μόνον για τους ΟΤΑ αλλά και για όλο το Δημόσιο, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όχι μόνον στους δήμους, αλλά και στην Παιδεία, στην Υγεία κ.λπ.; «Σαφώς και είναι μια “πληγή”, την οποία και αυτή η κυβέρνηση -όπως δείχνουν τα πράγματα- δεν έχει σκοπό να κλείσει και να προχωρήσει σε αυτό που ζητάμε: μόνιμη και σταθερή εργασία με ίσα δικαιώματα για όλους. Όσο υπάρχουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως, για παράδειγμα, η κοινωφελής εργασία ή άλλα προγράμματα “ανακύκλωσης της ανεργίας”, που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση, τους αιρετούς και το κεφάλαιο για να ρίξουν το κόστος εργασίας και να υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».

Μπορεί να υπάρξει συντονισμός, κοινό μέτωπο των Ομοσπονδιών, των Σωματείων, των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας; «Μπορεί και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να οργανώσουμε τον αγώνα όλων των κλάδων και των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, εργαζομένων που έχουν τα ίδια προβλήματα. Πρέπει να ενωθούν και να βγουν μαζικά στο δρόμο, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία με ίσα δικαιώματα και να σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα ο Β. Γκιτάκος για το θέμα των συμβασιούχων και τον αγώνα του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 14-04-18.


*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας