Άνευ ορίων τουρκική πρόκληση: Με καταγγελίες στον ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν Κύπρο!

987

Η Αγκυρα δεν φαίνεται να πτοείται από τις συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις. Επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο προβάλλει τις θέσεις στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και ισχυρίζεται ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, ενώ παραβλέπει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αξιώσεις της στην περιοχή αναφέρθηκε η Τουρκία με επιστολή της στον ΟΗΕ μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της, διατηρώντας την ένταση στην περιοχή σε μια περίοδο που καταβάλλονται -χωρίς πάντως προς το παρόν ουσιαστικό αποτέλεσμα- προσπάθειες επανεκκίνησης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, ο έλληνας πρωθυπουργός από την Ιταλία έστειλε μήνυμα προς τη γείτονα, υποστηρίζοντας ότι με την επιθετική της συμπεριφορά αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα όμως δεν φαίνεται να πτοείται από τις συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις αξιωματούχων. Επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο προβάλλει τις θέσεις στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και ισχυρίζεται ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, ενώ παραβλέπει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Μιλά ακόμα για νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 «E.

«Όπως επανέλαβε η Τουρκία σε διάφορες περιστάσεις, η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, πέραν των δυτικών τμημάτων του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16’18 «E, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συμφωνία μεταξύ των επηρεαζόμενων κρατών στην περιοχή, με βάση την αρχή της ισότητας με στόχο την επίτευξη ισότιμης οριοθέτησης. Από αυτή την άποψη, βάσει του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία θεωρεί ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου σε σημείο που θα προσδιοριστεί δυτικά των 28 ° 00’00 «E, σύμφωνα με την αποτέλεσμα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων κρατών, σύμφωνα με δίκαιες αρχές, λαμβάνοντας όλες τις ειδικές και σχετικές περιστάσεις βάσει του διεθνούς δικαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com.

Παράλληλα, απορρίπτει τον χάρτη με τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση από τις  25 Απριλίου 2019 και σημειώνει πως η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο κατόπιν μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού.

«Η Τουρκία επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμη σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση δίκαιης, ισότιμης και ειρηνικής επίλυσης όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τα οποία έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ειρήνη και ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου. Όσον αφορά στο δυτικό τμήμα της Κύπρου, αυτό θα ήταν δυνατό μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση» γράφει η επιστολή.

Καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

Στην αντίπερα όχθη, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, σε επιστολή του, ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου 2019, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισυνάπτει δύο έγγραφα που περιγράφουν με λεπτομέρειες τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας και την παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία.

Επισημαίνεται, επίσης, η συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει ότι η αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Επιπλέον, ο κ. Μαυρογιάννης επισημαίνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, σημειώνει ότι υπάρχει μια νομική Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται σε διάφορα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και, ιδιαίτερα ,τα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), με τα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας κήρυξε άκυρη την επιχειρούμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος παροτρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και της εδραίωσης του status quo, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας