Ο Βαρθολομαίος στα χνάρια Τσίπρα-Κοτζιά σε ψυχροπολεμικές αντιρώσικες αποφάσεις

3243
Βαρθολομαίου

Άδοξα, κατέληξε, σε κλίμα ασυμφωνίας, ενδεχομένως και ρήξης, η συνάντηση στο Φανάρι μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, συνάντηση που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του δεύτερου και κράτησε δυόμιση ώρες(!).

Ο Βαρθολομαίος έμεινε αμετάπειστος στην απόφασή του να αναγνωρίσει την παράνομη και πραξικοπηματική Εκκλησία της Ουκρανίας, γέννημα και θρέμμα του αμερικανονατοϊκού πραξικοπήματος και του κρυπτοφασιστικού καθεστώτος του Κιέβου.

Η παράνομη Εκκλησία της Ουκρανίας αποσχίστηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους από την επίσημη Ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία που υπήγετο στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ακριβώς για να φύγει από την σκέπη του τελευταίου.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η βεβιασμένη και μονομερής απόφαση του Βαρθολομαίου είναι άκρως προβληματική, αφού ανοίγει ένα επικίνδυνο δρόμο διασπάσεων στις εκκλησιαστικές ενότητες και μάλιστα διασπάσεων και αποσχίσεων μάλλον για πολιτικούς λόγους και για να υπηρετηθούν πιθανότατα πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απολύτως ιμπεριαλιστικές και ψυχροπολεμικές.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι η απόφαση του Βαρθολομαίου για αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας ελήφθη κάτω από την επιρροή κύκλων των ΗΠΑ και της Δύσης, οι οποίοι θεωρούν ότι η εκκλησιαστική πίεση στο Πατριαρχείο της Μόσχας υποβοηθά και την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας!

Εκκλησιαστικοί παράγοντες τόνιζαν ότι δεν αγνοούν τις υπέρμετρες, ίσως, φιλοδοξίες του Πατριαρχείου της Μόσχας, υπογράμμιζαν, όμως, ότι απάντηση σε αυτές δεν είναι αποφάσεις από το Φανάρι που μπορεί να οδηγήσουν σε βαθιά διαίρεση, ίσως, και σε σχίσμα την ορθόδοξη εκκλησία ή και να δώσουν την εντύπωση ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης τρέφει αντιρωσικά αισθήματα.

Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να κινηθεί με ανάλογες αποφάσεις, αναγνωρίζοντας στη συνέχεια την αυτοκεφαλία και της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, που μονομερώς και αυτή αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο της Σερβίας, προκαλώντας ανάλογες εντάσεις.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι όλα τούτα δεν είναι μόνο εκκλησιαστικές κινήσεις, αλλά συνιστούν και μεθοδεύσεις στην πολιτική σκακιέρα και παιχνίδια υψηλής πολιτικής σημασίας.

Σημειώνουμε ότι ο Βαρθολομαίος πριν λάβει οριστικές αποφάσεις για το Ουκρανικό, είχε δεχθεί επίσκεψη στο Φανάρι του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο, ενώ είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε λάβει, όπως φαίνεται, το πράσινο φως για τις αποφάσεις του από τον Νίκο Κοτζιά αλλά και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ελληνικών εκκλησιαστικών κύκλων.

 

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί και δεν απειλείται» δήλωσε πριν από λίγο ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ σχολιάζοντας τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Φανάρι μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως τόνισε ο κ. Εμμανουήλ τονίστηκε η απόφαση του Φαναρίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε σχίσματα, η πόρτα του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτή. Δεν μπορούμε, όμως, να παραπέμπουμε διαρκώς το θέμα στις καλένδες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Γαλλίας, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες με όλες τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες για το ζήτημα θα συνεχιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας