Ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν πεπεισμένη για την ανάγκη προσωρινής αποχώρησης της χώρας από το ευρώ.
Η συνέντευξη των W. Schaeuble στην Ιταλική La Republica ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
O W. Schaeuble ξεκινάει λέγοντας μια μισή αλήθεια.
Αποφεύγει να πει αν ο ίδιος πρότεινε την έξοδο, έστω προσωρινή, της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Καταφεύγει στην ρήση Pier Carlos Padoan ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα μια προσωρινή αποχώρηση από το ευρώ.
Δεν μας λέει, όμως, ότι αυτή η πιθανή γνώμη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ξεκινούσε από προφανή, σωστά και ορθολογικά οικονομικά κριτήρια για την Ελλάδα αλλά, όμως, ήταν για τους ίδιους και τις χώρες τους πολιτικά και οικονομικά ασύμφορη.
Διότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος για την τελευταία.
Γι’ αυτό άλλωστε Schaeuble και Eurogroup ουδέποτε πρότειναν σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας, ενώ ο Schaeuble περισσότερο μπλόφαρε για να βολιδοσκοπήσει τις ελληνικές προθέσεις, με όσα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ψιθύριζε στον Βαρουφάκη.
Και φυσικά, με μεγάλη ικανοποίηση του έβλεπε τον Γ. Βαρουφάκη και τον Τσίπρα να τρέμουν μόνο στο άκουσμα αυτής της άποψης.
Μπορούσε, επομένως, να τους πιέσεις άφοβα για ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο. Ήταν βέβαιος ότι θα υποκύψουν.
Δράση, αλλιώς η ΕΕ διαλύεται
Ο Schaeuble, όσον αφορά την ΕΕ, είναι άκρως αποκαλυπτικός και μιλάει έξω από τα δόντια.
Η ΕΕ διαλύεται μας λέει, ωμά και κυνικά. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε αλλαγές για να την κρατήσουμε ζωντανή.
Τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, πρέπει, όμως, ισχυρίζεται, να αναλάβουμε δράσεις γιατί χανόμαστε.
Ποιες δράσεις, όμως, πρέπει να αναληφθούν κατά τον Schaeuble;
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν μασάει τα λόγια του.
Πρέπει να φτιάξουμε άμεσα ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με ευρείες αρμοδιότητες.
Βασικός του στόχος να τηρούνται αυστηρότατα οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Εκεί εντοπίζει το πρόβλημα της ευρωζώνης ο Schaeuble. Η χαλάρωση πρέπει να τελειώνει!
Η ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα αποκλίσεων, ανισοτήτων, χρηματοδότησης και επενδύσεων.
Το ζήτημα της ευρωζώνης για τον Schaeuble είναι κατ’ εξοχήν δημοσιονομικό και πειθαρχίας και από κει και πέρα ”μεταρρυθμίσεων” και ”λιτότητας” για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι χώρες εντός ευρωζώνης.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι περιμένει την χώρα μας και τον ελληνικό λαό μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Η Ελλάδα της εξαθλίωσης θα περάσει δια πυρός και σιδήρου.
Μέχρι τελικής πτώσεως!
Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που ήταν, παραμένει και γίνεται πιο επίκαιρη και αναγκαία:
Γρήγορα έξω από τη φυλακή του Schaeuble με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, που θα συνδυάζει για πρώτη φορά στον αριστερό χώρο την τολμηρή καινοτομία και την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ν.Ζ
Η συνέντευξη Schaeuble στην La Republica
To ρεπορτάζ με την συνέντευξη του W. Schaeuble έχει ως εξής:
Η Ελλάδα είναι αυτή που αποφάσισε την κρίσιμη στιγμή να παραμείνει στο ευρώ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα.
Με το ευρώ τελείωσε η εποχή στην οποία κάποιες χώρες παρέμεναν ανταγωνιστικές, διαμέσου της υποτίμησης των νομισμάτων.
Πρόκειται για μια πολιτική, συντομότερη οδό. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του Mario Draghi, σε σχέση με τα ελαττώματα της Ευρωζώνης.
Αυτό που λέει πάντα ο Draghi είναι ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν από μόνες τους τις συνθήκες για να αναπτυχθούν.
Και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα βελτιώνεται.
Τα προγράμματα βοήθειας που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα».
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν «ήταν λάθος η πρότασή του να βγει, προσωρινά, η Ελλάδα από το ευρώ, τον δραματικό Ιούλιο του 2015» ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απαντά:
«Γνωρίζετε αυτό που είπε δημόσια ο Ιταλός υπουργός Pierre Carlo Padoan ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από το ευρώ.
Είναι η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε κάτι το διαφορετικό. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να έχει επιτυχία».
Λύση για την Ευρώπη η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – Θα εργαστούμε με τον Macron
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση αλλιώς η Ευρώπη θα διαλυθεί, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Ο κ. Macron και εγώ συμφωνούμε απολύτως:
Υπάρχουν δύο δυνατότητες, να ενισχύσουμε την ευρωζώνη με αλλαγές των συνθηκών ή (αυτές να γίνουν) με ρεαλιστικό τρόπο μεταξύ των κρατών.
Αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικές.
Δεν μπορούμε, όμως, να μην κάνουμε και τίποτα, διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί.
Επομένως, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μετεξέλισσοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)».
Ως γνωστόν, ο κ.Macron τάσσεται υπέρ της δημιουργίας θέσης ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ενός κοινού προϋπολογισμού, των ευρωομολόγων, αλλά και υπέρ τη δημιουργίας ενός κοινοβουλίου των χωρών μελών της ευρωζώνης, στο οποίο να ανήκουν οι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι εκπροσωπούν αυτές της χώρες.
Ο Schaeuble δήλωσε στη La Repubblica ότι έχει συζητήσει και το θέμα του κοινοβουλίου της ευρωζώνης με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο.
«Μπορεί να δημιουργηθεί από ευρωβουλευτές ένα κοινoβούλιο της ευρωζώνης και μπορεί φυσικά να έχει δικαίωμα πληροφόρησης από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)» ανέφερε ο Schaeuble.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί την ενίσχυση του ESM, ούτως ώστε να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.
«Η σκέψη είναι απλή: εάν θεσπίζουμε κανόνες, πρέπει και να τους τηρούμε.
Δεν δέχομαι να με επικρίνουν επειδή θέλω να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες.
Οι διαφορές στην Ευρώπη προέρχονται και από το γεγονός ότι δεν τηρούνται.
Αυτό κουράζει τους πολίτες» σημείωσε.
Επίσης, ο Schaeuble αντέκρουσε την κριτική, την οποία άσκησε ο Macron στον προεκλογικό αγώνα κατά της Γερμανίας, ότι έχει εμπορικό πλεόνασμα.
«Κατά το ήμισυ προέρχεται από το αδύναμο ευρώ και η λύση δεν είναι να γίνει η Γερμανία πιο αδύναμη οικονομικά.
H κυριαρχία των ισπανικών ομάδων στο Champions League δεν αντιμετωπίζεται με το να γίνει πιο αδύναμη η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά με το να γίνει η Γιουβέντους πιο δυνατή» είπε με γλαφυρό τρόπο.