«Όπισθεν» από τις κεντρικές τράπεζες, που φοβούνται παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση

1880
κεντρικές

Τρεις μήνες αφότου η Federal Reserve έστειλε σήμα στις αγορές ότι παγώνει τις αυξήσεις επιτοκίων και με τα απογοητευτικά μηνύματα για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να πληθαίνουν, ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες ανατρέπουν τα σχέδιά τους, προσπαθώντας να ανακόψουν την καπιταλιστική οικονομική επιβράδυνση, που μπορεί να εξελιχθεί σε νέα καπιταλιστική ύφεση.

Η επιστροφή σε ομαλή νομισματική πολιτική θα αργήσει πολύ, κόντρα στις προειδοποιήσεις για τις «παρενέργειες», που η επιμονή στα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια έχει και παρά τους φόβους για φούσκα. Τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα τηρηθεί στάση αναμονής ή και θα επιδιωχθεί περαιτέρω ακόμη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, εναντίον της οποίας έχει εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο δεν σκοπεύει να προβεί σε νέες μειώσεις επιτοκίων για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, αλλά ενδεχομένως μέσα στο διάστημα αυτό να θελήσει να μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να αποτρέψει την απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Σε δημοσκόπηση του Reuters ποσοστό άνω του 70% δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία αύξηση επιτοκίων έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Τουλάχιστον μία μείωση έως το τέλος του 2020 βλέπει το ένα τρίτο των συμμετεχόντων.

Aπό την πλευρά της η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ρίξει νέο χρήμα στις τράπεζες μέσω του γύρου φθηνών δανείων (TLTROs), προκειμένου, υποτίθεται, να δώσει τονωτικές ενέσεις στην Ευρωζώνη, που βλέπει τις μεγάλες οικονομίες της να λυγίζουν υπό το βάρος γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Λούις Ντε Γκίντος, ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει πραγματικά «ό,τι χρειαστεί». Μεταξύ άλλων θα μπορούσε ακόμη και να ενεργοποιήσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Την τελευταία εβδομάδα τόσο η κεντρική τράπεζα της Κίνας όσο και εκείνη της Ιαπωνίας υπογράμμισαν επίσης ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής, καθώς οι πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν ενταθεί. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αφαίρεσε από τη ρητορική της την αναφορά σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας επίσης πρόσφατα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης στο 17,5%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έκανε επίσης πίσω από τα σχέδιά της να αυξήσει τα επιτόκια, αποφασίζοντας να τηρήσει και αυτή στάση αναμονής.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν άλλη επιλογή, από το να κινηθούν σε συντονισμένη οπισθοχώρηση από τη στιγμή, που και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση «συγχρονισμένης επιβράδυνσης». Αυτό το μαρτυρούν και τα στοιχεία για τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου, που καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας