Χωρίς τέλος η ''βουτιά'' στην πορεία της ΔΕΗ

2085
βουλή

Η ΔΕΗ εξελίσσεται να εξελιχθεί σε… γίγαντα με πήλινα πόδια καθώς τα κέρδη της και όχι μόνο βαίνουν μειούμενα. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης, το πρώτο εξάμηνο του 2017, υποχώρησαν στα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (πτώση 74,8%) ενώ αν δεν υπήρχαν τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα είχε καταγράψει ζημιές άνω των 150 εκατ. ευρώ!
Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να δώσει ο καθένας, οι προσδοκίες για ανάκαμψη της εταιρείας μοιάζει να εξανεμίζονται.
Τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν τη μεγάλη «βουτιά» ενώ η εικόνα εμφανίζεται ακόμη πιο δραματική αν αναλογιστεί κανείς ότι στην κερδοφορία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταλογίζονται στα έσοδά της και τα 172,2 εκατ. ευρώ από την κινεζική εταιρεία State Grid και το Ελληνικό Δημόσιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μιλώντας για σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία της ΔΕΗ από εξωγενείς παράγοντες.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, σημαντική «πληγή» ήταν η πρόσθετη χρέωση των προμηθευτών (θεσπίστηκε με τον νόμο 4414/2016) για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) καθώς και οι υποχρεωτικές δημοπρασίες της φτηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (γνωστές και ως δημοπρασίες «τύπου ΝΟΜΕ») για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Η επιβάρυνση από ΕΛΑΠΕ και ΝΟΜΕ κόστισε στην επιχείρηση 274,6 εκατ. ευρώ196,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους και 77,9 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο.
Μάλιστα, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ προκύπτει ότι παρά την επιβάρυνση από τις ΝΟΜΕ διαπιστώνεται στασιμότητα στο άνοιγμα της λιανεμπορικής αγοράς ρεύματος το τελευταίο 3μηνο. Σε κάθε περίπτωση, με όρους προϊόντος (ηλεκτρική ενέργεια) και όχι αριθμού πελατών, μειώθηκε το μερίδιό της σε 88,2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 από 93,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχεται την καθυστέρηση στην πρόσληψη του ειδικού εξειδικευμένου συμβούλου για τη δραστική αντιμετώπιση των «μπαταξήδων», ενώ τα χρέη εκτιμάται ότι φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας