Χωρίς διευρυμένη σεισάχθεια (διαγραφή) δεν υπάρχει λύση στα κόκκινα δάνεια

1402
τσίπρας

Οι ρυθμίσεις για “κόκκινα” δάνεια και ο νέος νόμος για την «προστασία» της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη και συζητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές και τους τραπεζίτες, καθώς και οι αντίστοιχες προτάσεις της ΝΔ δεν λύνουν το μεγάλο αυτό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, γιατί δεν απαντούν στην ουσία του.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε επιμέρους ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων τους, και μάλιστα σε ρυθμίσεις με μεγάλη επιβάρυνση, γιατί δεν διαθέτουν επαρκή εισοδήματα ούτε για την ίδια την επιβίωσή τους.

Η μόνη θετική και ρεαλιστική λύση είναι αυτό που προτείνει η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, δηλαδή μια ευρεία σεισάχθεια (διαγραφή, πάγωμα, γενναίες και βιώσιμες ρυθμίσεις) των χρεών των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών και καταστραμμένων μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και ελέγχους.

Τι πρέπει να γίνει:

  • Νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας. Κατάργηση των αντικοινωνικών μνημονιακών διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε ότι αφορά τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών και όλου του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Κατάργηση εισπρακτικών εταιριών και μνημονιακών νόμων, που διευκολύνουν την αρπαγή κατοικιών και λαϊκών περιουσιών από τράπεζες, ειδικές εταιρίες και ξένα funds.
  • Ευρεία σεισάχθεια (πάγωμα, διαγραφή χρεών) υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων εμπόρων, επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας.

Αυτές οι προτάσεις, για να υλοποιηθούν, προϋποθέτουν μια άλλη πολιτική απ΄ αυτή που εφαρμόζουν τα μνημονιακά κόμματα. Απαιτούν μια συνολική πολιτική ανατροπή στην χώρα. Επίσης, την εφαρμογή μιας νέας εναλλακτικής, προοδευτικής οικονομικής πολιτικής, που θα έχει ως αφετηρίες την εφαρμογή εθνικής νομισματικής πολιτικής και την εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους, χωρίς να έχουν ανάγκη τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μόνο έτσι οι Τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με φιλολαϊκό, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο το άγος των δυσβάσταχτων ιδιωτικών χρεών, τα οποία στραγγαλίζουν την κοινωνία και την οικονομία.

Ταυτόχρονα οι πολίτες, και κυρίως οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στο διογκούμενο και πολλές φορές νικηφόρο κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

*Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12/2/2019 στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.

**Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας