Δίνει και παίρνει στην Ελλάδα η προπαγάνδα του κατεστημένου ότι τα μνημόνια έχουν τελειώσει και έχουμε μπει για τα καλά στη μεταμνημονιακή περίοδο. Η ζωή, όμως, διαψεύδει παταγωδώς αυτά τα μυθεύματα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εκταμίευσε τον Δεκέμβρη το ποσό των 767 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. και η ΕΚΤ, από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν παρακρατήσει με πανύψηλα επιτόκια.
Αυτό το υπέρογκο ποσό αντί να κατευθυνθεί στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και να αξιοποιηθεί για επενδύσεις, κατά τραγικό τρόπο κατευθύνθηκε στον ειδικό κλειστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξόφληση του ελληνικού επονείδιστου χρέους.
Τα 767 εκατομμύρια ευρώ είναι λεφτά που πλήρωσε με το αίμα και τις θυσίες του ο ελληνικός λαός και τα οποία αυτός και μόνο έχει δικαίωμα να τα αξιοποιήσει με έναν τρόπο επωφελή για τη χώρα μας και πρώτα απ’ όλα για την ανάπτυξή της.
Αρχικώς είχε συμφωνηθεί με τους “θεσμούς” ότι τουλάχιστον ένα μέρος από τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνόταν σε αναπτυξιακές επενδύσεις στη χώρα. Οι “θεσμοί”, όμως, με διάφορες προφάσεις, παρακράτησαν αυτό το ποσό για τους πιστωτές της χώρας, θέτοντας σε πρώτη μοίρα την πάση θυσία εξόφληση του χρέους έναντι της ανάπτυξης, η οποία είναι ο μόνος λογικός τρόπος για να απομειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και το μη βιώσιμο αυτό χρέος θα έπρεπε να τύχει, αν όχι πλήρους διαγραφής, τουλάχιστον ενός βαθιού κουρέματος.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των χρημάτων του ελληνικού λαού τα οποία οι “θεσμοί” παρακράτησαν, αντί να τα αποδώσουν στο Δημόσιο για εξόφληση χρέους, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τρεις φορές το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο δόθηκε αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση.
Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση αλλά και όλη η κατεστημένη πολιτική τάξη δεν έβγαλε μιλιά γι’ αυτήν την πραγματική χριστουγεννιάτικη ληστεία, την οποία υπέστη το ελληνικό Δημόσιο και ο ελληνικός λαός.
Να σημειώσουμε ότι και το προηγούμενο ανάλογο ποσό από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (SΜPs και ANFAs) των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών κατευθύνθηκε, επίσης, στην εξόφληση χρέους.
Η Ελλάδα, στο όνομα του χρέους, υποχρεώνεται να τηρεί πρωτοφανή πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα, στο όνομα, επίσης, του χρέους, χάνει από την ανάπτυξη κεφάλαιο δισεκατομμυρίων ευρώ από λεφτά του ελληνικού λαού τα οποία κερδίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των πιστωτών. Κι αυτό, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει την υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση, την ανάπτυξή της.
Να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι το 2022 θα υπάρξουν άλλες έξι δόσεις επιστροφής κερδών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και το ερώτημα είναι:
Οι υπάλληλοι των Αθηνών θα συνεχίσουν τη σημερινή τακτική, να πηγαίνουν τα κεφάλαια αυτά στο χρέος και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της χώρας και τη μείωση της ανεργίας;