Χρηματιστηριακή πτώση διεθνώς, βουτιά στο ΧΑ-2,5% , ράπισμα από Fitch

798
ελληνικά

Ισχυρές απώλειες για τις τράπεζες έως -7% επιδρούν αρνητικά στην χρηματιστηριακή αγορά – Απώλειες και στον FTSE 25, οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα

(upd18) Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις από -5% έως -8% και απώλειες στον FTSE 25, σημειώνονται και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο που διολισθαίνει προς τις 860 μονάδες, απόρροια του άκρως αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, λόγω των νέων δασμών που επέβαλλε ο Trump σε Κίνα και ΕΕ, αλλά και την διάψευση των προσδοκιών σχετικά με την τελευταία (2/8) έκθεση της Fitch για την ελληνική οικονομία.
Η πτώση δεν συντελείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πανικός στις κινήσεις των επενδυτών.

Η Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές όπως αναμενόταν και διατήρησε αμετάβλητη και την βαθμολογία και το outlook εξέλιξη προφανώς αρνητική. 
Οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν να δουν απτά αποτελέσματα από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν -7% η Πειραιώς και -6% η Εθνική τράπεζα ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες δέχονται σημαντικές πιέσεις περίπου -5%.
Στον FTSE 25 επίσης η πλειοψηφία των μετοχών υποχωρεί με την Motor Oil -3%. τον ΑΔΜΗΕ -4% και την ΕΧΑΕ -4%.

Τα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά ο δείκτης DAX -1,5% στην Γερμανία δέχονται ισχυρές πιέσεις, όπως και τα futures στην Wall.
Πάντως αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν είναι μόνο οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ σε Κίνα και ΕΕ που έχουν επιδράσει αρνητικά στις αγορές… αλλά και το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων από την FED κατά 0,25% σε 2% με 2,25% δεν είχε καμία ουσιώδη επίδραση στις αγορές.
Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι μόνο μειώσεις 1% θα έχουν επίδρασει στα αμερικανικά assets.
Την ίδια ώρα καταγράφονται ανησυχίες για το εάν και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η στρατηγική της ΕΚΤ να ανακοινώσει 12 Σεπτεμβρίου μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων σε -0,60% από -0,40% και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται μικρή βελτίωση με το 10ετές στο 2,04% ενώ στις 25 Ιουλίου σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό στο 1,938%.
Συνολικά στα ομόλογα της Ευρώπης σημειώνεται ράλι, οι επενδυτές εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας στρέφονται στα ομόλογα ως επενδυτικό καταφύγιο.
Πλέον τα περισσότερα ομόλογα σημειώνουν ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις με το γερμανικό 10ετές στο -0,52%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται σήμερα στη συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να δέχεται πιέσεις κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και από δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25.

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει έντονη πτώση  -2,86% στις 860 μονάδες έχοντας υψηλό στις 879,72 μονάδες και χαμηλό στις 859,80 μονάδες.
Οι συναλλαγές παραμένουν σε μέτρια επίπεδα.

Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. μετοχές διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία για Γενικό Δείκτη και Τράπεζες 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κάτω από τη στήριξη των 880 μονάδων.
Για τον Γενικό Δείκτη οι πρώτες στηρίξεις παρατηρούνται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Στον Τραπεζικό δείκτη η πρώτη  στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Μετά την αποκάλυψη του κυοφορούμενου deal μεταξύ της Marfin Investment Group (MIG) του αμερικανικού fund Farallon και της τράπεζας Πειραιώς από το bankingnews στις 30 και 31 Ιουλίου 2019 και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν…νέα εξέλιξη έχει προκύψει.
Συγκεκριμένα σχήμα επενδυτών – fund LSC από τις ΗΠΑ, φέρεται να έχει προσεγγίσει την Πειραιώς και να έχει υποβάλλει πρόταση στην τράπεζα Πειραιώς για την MIG.

Ωστόσο οι πληροφορίες του bankingnews αναφέρουν ότι αυτό το επενδυτικό σχήμα δεν πληροί τα κριτήρια και είναι μάλλον απίθανο να εξεταστεί καθώς η κεφαλαιακή δυνατότητα αυτού του αμερικανικού fund είναι περιορισμένη.

Οι Έλληνες τραπεζίτες προβλέπουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έως το τέλος του 2019 θα βρίσκεται στις 1000 μονάδες ή 13% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών….ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές τα ανοδικά περιθώρια δοκιμάζονται.
Η άνοδος 13% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα μπορούσε να σημαίνει άνοδο έως 30% για επιμέρους μετοχές.

Όμως οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν αυτογνωσία και τονίζουν ότι τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζικών μετοχών τελούν υπό ορισμένες αιρέσεις και δοκιμάζονται.
Οι τράπεζες ακόμη βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης, π.χ. τα NPEs είναι 80 δισεκ. στο σύστημα με τάση μείωσης προς τα 70 δισεκ. εάν αφαιρεθούν οι κινήσεις της Eurobank.
Παρ΄ όλα αυτά οι προκλήσεις είναι πολλές και δεν είναι τυχαίο ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι ακόμη διστακτικοί να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.

Η επικαιρότητα

Στις 7 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στον δείκτη Morgan Stanley Capital International MSCI που ίσως έχουν ελληνικό ενδιαφέρον λόγω πιθανής – όχι βέβαιης – εισόδου του Μυτιληναίου.

Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ-» και των σταθερών προοπτικών (stable outlook).
Είναι φανερό πλέον ότι τηρεί στάση αναμονής λόγω της πρόσφατης αλλαγής κυβέρνησης στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του η αξιολόγηση «ΒΒ-» στηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τα οποία, μάλιστα, ξεπερνούν τον αντίστοιχο μέσο όρο χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ» και «ΒΒΒ».

Το προφίλ του ελληνικού χρέους διατηρείται εξαιρετικά θετικό και η δημοσιονομική απόδοση της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με άλλα κράτη που έχουν αξιολόγηση «ΒΒ».
Επιπρόσθετα οι δείκτες που αφορούν το κράτος είναι πιο ισχυροί.
Όμως υπάρχει αδύναμη μεσοπρόθεσμη προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας, εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλό επίπεδο χρέους.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το πακέτο μετοχών του Ελλάκτωρα που πουλήθηκε στις 2 Αυγούστου και αφορούσε το 4% της εταιρίας.
Απαιτούνται 3 ημέρες στο μετοχολόγιο ώστε ο Ελλάκτωρας να δει ποιος αγόρασε τις μετοχές που δεν χρειάζεται να κοινοποιήσει την συναλλαγή καθώς είναι κάτω του ορίου του 5%.

Το bankingnews είχε αναφέρει ότι πωλητής ήταν το Amber Capital το μέσω ενός broker από την Βρετανία του Insinet προέβη στην αγοραπωλησία.
Ενώ ο πωλητής είναι συγκεκριμένος το Amber Capital για τον αγοραστή υπάρχουν δύο σενάρια.

Το βασικό σενάριο θέλει την Reggeborgh Invest που ελέγχει το 27% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα….με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην άποψη ότι η Reggeborgh Invest πηρε το 4% του Ελλάκτωρα. 

Το δεύτερο σενάριο θέλει ένα fund από τις ΗΠΑ το DFA Capital να έχει αγοράσει το 4% του Ελλάκτωρα.
Καθίσταται κατανοητό ότι η εμπλοκή του ολλανδικού επιχειρηματικού και κατασκευαστικού ομίλου Reggeborgh Invest είναι καθοριστικής σημασίας.

Sell off στις ευρωπαϊκές αγορές

Διευρύνουν τις απώλειές τους τα διεθνή χρηματιστήρια στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί -1,5% στις 11.688 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση -2,2% στις 7.640 μονάδες.

Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες -1,56% στις 5.253 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί -1% στις 20.830 μονάδες.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει πτώση -1% στις 8.830 μονάδες
Τα futures στην Wall υποχωρούν έως -1,4%

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών εντάσεων

Σημαντική πτώση κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (5/8) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,74% στις 20.720,29 μονάδες, εν μέσω οριακής πτώσης που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών για τον Ιούλιο του 2019.

Απώλειες στις τραπεζικές μετοχές – Πιέσεις από -5% έως -7% 

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.

Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 2,43 ευρώ με απώλειες -6%, όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.

Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.

Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.

Η Alpha Βank βρίσκεται στα 1,5910 ευρώ με πτώση -5%, όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.

Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.

Η Πειραιώς βρίσκεται στα 2,7520 ευρώ με πτώση -6,7%, όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.

Η Eurobank βρίσκεται στα 0,78 ευρώ με πτώση -5,5%, όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,51 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 672 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.

Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,4340 ευρώ με πτώση -4,6%, με όγκο 930 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,34 ευρώ με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ

Με αρνητικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με αρνητικά πρόσημα κινείται η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, ανοδικά επιχειρούν οι Jumbo, Λάμδα και Ελλάκτωρ.

H Coca Cola διαπραγματεύεται στα 30,44 με πτώση -2,25% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 12,40 ευρώ με άνοδο +1,22% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 2,6480 ευρώ με πτώση -2% και αποτίμηση 614 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,12 ευρώ με πτώση -3,6% και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 9,96 ευρώ με πτώση -0,35% και αποτίμηση 3,20 δισ. ευρώ.

Ο Titan Cement International διαπραγματεύεται στα 19,20 ευρώ με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 9,30 ευρώ με πτώση -1,30% και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 22,70 ευρώ με πτώση -1,3% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται στα 10,60 ευρώ με πτώση -2,84% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.

Η Jumbo διαπραγματεύεται στα 17,01 ευρώ με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Cenergy  διαπραγματεύεται στα 1,4600 ευρώ με πτώση 0,68% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή του Fourlis στα 5,53 ευρώ με άνοδο +0,36% και με κεφαλαιοποίηση στα 286 εκατ. ευρώ.

Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,1450 ευρώ με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 139 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,04% το 10ετές – Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Γερμανία -0,52%

Οι νέοι δασμοί Trump (ΗΠΑ) σε Κίνα και ΕΕ επιδρούν και στις αγορές ομολόγων με τα ελληνικά να υποχωρούν ενώ η Γερμανία σημειώνει ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών -0,52%.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,04% από 2,06% στις 2 Αυγούστου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.

Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.

Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,52% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.

Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 1% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%. 
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%. 
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83% με απόδοση αγοράς 1,86% και απόδοση πώλησης 1,79%. 
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04% με απόδοση αγοράς 2,05% και απόδοση πώλησης 2,01%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,96% 
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 114,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,51%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,00  μονάδες βάσης και απόδοση 2,75% 
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 119,30  μονάδες βάσης και απόδοση 2,94%.

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης από 242 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές Γερμανικό ομόλογο -0,52%

Ανακάμπτουν οι τιμές των ομολόγων στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια….λόγω των νέων δασμών των ΗΠΑ σε Κίνα και ΕΕ.
Είναι ενδεικτικό ότι το 10ετές γερμανικό ομόλογο σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,52%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,58%.

Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/8/2019 στο -0,52% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου 2019 στο -0,52%.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,012% με το ιστορικό χαμηλό 0,04% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019. 

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,26% που  σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου 2019. 

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,20% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.

Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,52% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51% .

Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,44%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας