Χοντρό ψαλίδι στο δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων

811
Δώρο Χριστουγέννων

Παρά τις διαρροές που ήθελαν την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξασφαλίσει τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα του 2020, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι τελικά το δώρο θα καταβληθεί «με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος». Κύκλοι μάλιστα του οικονομικού επιτελείου λένε πως «η εναλλακτική της πλήρους κάλυψης στον ονομαστικό μισθό για όλους «θα έστελνε το λάθος μήνυμα, σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχουν πλεονάσματα αλλά ελλείμματα».

Δεδομένου ότι το ύψος του δώρου Χριστουγέννων υπολογίζεται βάση των απολαβών των μισθωτών από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και πολλοί εργαζόμενοι το 2020 βρέθηκαν για σημαντικές περιόδους σε καθεστώς αναστολής εργασίας λαμβάνοντας επιδόματα χαμηλότερα από τους μισθούς τους, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν ζημιωμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης.

Τί σημαίνει αυτό για την τσέπη των εργαζομένων αλλά και εμμέσως για όλη την οικονομία αναλύει ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, με συγκεκριμένα μάλιστα παραδείγματα, και ο εργατολόγος Μάνθος Τριανταφύλλου.

«Πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς να υπάρξουν αδικίες»

«Για λόγους δικαιοσύνης αλλά και ευκολίας εφαρμογής, θα έπρεπε η κυβέρνηση να αποφασίσει καταβολή του δώρου στον ονομαστικό μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα», τονίζει ο φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος της επιτροπής λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ηλίας Χατζηγεωργίου.

«Οι εργαζόμενοι των οποίων ο μισθός είναι υψηλότερος των επιδομάτων, 534 ευρώ για τους μήνες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο και 800 για τον Νοέμβριο θα βγουν ζημιωμένοι, ενώ όσοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είχαν χαμηλότερες από τα επιδόματα απολαβές στους αντίστοιχους μήνες, θα βγουν κερδισμένοι», σημειώνει ο φοροτεχνικός.

Για να γίνουν κατανοητές οι μειώσεις που θα δουν πολλοί εργαζόμενοι στο δώρο Χριστουγέννων, ο κ. Χατζηγεωργίου ετοίμασε συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Εργαζόμενος με μισθό 700 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο, θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 658,50 ευρώ, εκ των οποίων 525 θα καταβάλει η επιχείρηση και 133,50 το κράτος. Ο εργαζόμενος χάνει 41,50 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1000 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή 23 ημέρες μέσα στον Νοέμβριο θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 955,89 ευρώ, 905,76 από επιχείρηση και 50,13 από το κράτος, χάνοντας 44,11 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο, θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 1.033,50 ευρώ, 900 από επιχείρηση και 133,50 από το κράτος. Χάνει 166,50 ευρώ.
  • Περίπτωση που αφορά λίγους εργαζόμενους, κυρίως σε επιχειρήσεις διοργανώσης μεγάλων εκδηλώσεων που μπήκαν σε αναστολή τον περασμένο Μάρτιο και δε βγήκαν… ποτέ, με ονομαστικό μισθό 1.300 ευρώ θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων μόνο με βάση τα επιδόματα, μόνο από το κράτος, με αυτό να υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 534 ευρώ.
  • Αντίθετα εργαζόμενος με μερική απασχόληση και μισθό 200 ευρώ που βρέθηκε σε αναστολή δύο μήνες, θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 283,50 ευρώ, 150 από την επιχείρηση και 133,50 απο το κράτος.
    «Η εφαρμογή της απόφασης θα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί δε θα είναι καθόλου απλό να διαπιστωθεί ο κάθε εργαζόμενος από πού έχει βγει σε αναστολή και ποια αναστολή θα βαραίνει το κράτος ούτως ώστε να χορηγήσει το μέρος του δώρου Χριστουγέννων που θα του αναλογεί», τονίζει ο Ηλίας Χατζηγεωργίου.

«Υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται σε δύο επιχειρήσεις. Έστω ότι στη μία βγήκαν σε αναστολή και στην άλλη όχι αλλά έχουν λάβει τα επιδόματα που αντιστοιχούσαν στην αναστολή γιατί θεωρήθηκε κύρια εργασία τους. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων με παράλληλες εργασιακές σχέσεις μερικής απασχόλησης που έχουν βγει σε αναστολή. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να βρεθούν τα στοιχεία και να χορηγηθούν από το κράτος τα μέρη των δώρων Χριστουγέννων που αντιστοιχούν στην κάθε επιχείρηση για τον κάθε εργαζόμενο. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλές αδικίες» σημειώνει.

«Άτοκο δάνειο προς το Δημόσιο» η καθυστερημένη καταβολή του μέρους του δώρου που αναλογεί στο κράτος

Έχει σημασία να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι το σύνολο του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Για το μέρος του που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής εργασίας κι άρα στο κράτος, οι εργοδότες θα περιμένουν να μπει στους λογαριασμούς τους.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Χατζηγεωργίου δίνει έμφαση στον χρόνο πληρωμής από το κράτος: «Για λόγους δικαιοσύνης αλλά και ευκολίας εφαρμογής, θα έπρεπε η κυβέρνηση να αποφασίσει καταβολή του δώρου στον ονομαστικό μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα. Με τη διαφορά ότι η καταβολή του μέρους που αντιστοιχεί στις περιόδους αναστολής κι άρα στο κράτος να καταβληθεί έγκαιρα κι όχι στο τρίμηνο ή τετράμηνο, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό ισοδυναμούσε με άτοκο δάνειο των επιχειρήσεων προς το ελληνικό Δημόσιο. Δεδομένου ότι το δώρο Χριστουγέννων είναι ένας ολόκληρος μισθός, είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να στηρίξουν ταμειακά ένα τόσο μεγάλο κόστος».

«Συνέχεια της βλαπτικής μεταβολής που έχει επιφέρει η καταβολή επιδόματος»

Ο εργατολόγος Μάνθος Τριαντάφυλλος εστιάζει στο γεγονός πως η μείωση που προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνησης στο δώρο πολλών εργαζομένων είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την απόφαση που είχε παρθεί στην αρχή της πανδημίας για καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αντί για κάλυψη ποσοστού του μισθού τους όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι συνέχεια της βλαπτικής μεταβολής που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, όπως αυτή προέκυψε από το καθεστώς αναστολής στο οποίο αποζημιώνονται σε ένα μισθό που καθόρισε αυθαίρετα το κράτος και όχι στον πραγματικό μισθό που λάμβαναν από την επιχείρηση στην οποία εργάζονταν», λέει ο εργατολόγος.

«Όπως και με τα επιδόματα ειδικού σκοπού για τις περιόδους αναστολής της εργασίας, έτσι και με το δώρο Χριστουγέννων, ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται σαν να έχει δεχτεί μείωση αποδοχών», εξηγεί.

Ο κ. Τριανταφύλλου στέκεται και στις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του δώρου στην κάλυψη των υποχρεώσεων πολλών νοικοκυριών. «Πολλές υποχρεώσεις πληρώνονται προς το τέλος του χρόνου και το δώρο Χριστουγέννων χρησιμοποιείται για να κλείσουν «τρύπες» και τυχόν εκκρεμότητες. Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ΕΝΦΙΑ και πολλές άλλες. Με τη μείωση που προκύπτει, γίνεται ακόμα δυσκολότερο για τα νοικοκυριά να καλύψουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους και ειδικά για τους χαμηλόμισθους, αυτό μπορεί να σημαίνει και οικονομικό αδιέξοδο», υπογραμμίζει.

«Η ίδια η κυβέρνηση με αυτή της την απόφαση πυροβολεί τα πόδια της, αφού τελικά δε θα εισπράξει προσδοκώμενα έσοδα», συμπληρώνει ο εργατολόγος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας