Χαριστική βολή στο ΕΣΥ: Πάνω από 6.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ήδη «εκτός»

541
Πάνω από 6.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σε κίνδυνο οι ασθενείς

Την ώρα που τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται η κυβέρνηση αντί να ενισχύει το ΕΣΥ το αποδυναμώνει, καθώς ήδη από χθες έχουν τεθεί «εκτός» περίπου 6.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. 

Ενώ συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να αντικαταστήσει έως 10.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και εάν σε λίγα νοσοκομεία δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα περισσότερα -κυρίως στην επαρχεία- το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Ήδη είδαμε τα τραγελαφικά χθες στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, εκεί που ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργάστηκαν κανονικά, γιατί δεν έβγαιναν οι βάρδιες. 

Ενώ και στο Ρέθυμνο οι πέντε εντατικολόγοι της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπέβαλαν την παραίτησή τους, λόγω και των εξελίξεων.

Ένα πρόβλημα το οποίο θα βρουν μπροστά τους βέβαια οι ασθενείς, καθώς ήδη τα νοσοκομεία ήταν υποστελεχομένα.

Σε εξέλιξη οι επιδόσεις αναστολών

Έως και χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, είχαν εκδοθεί και επιδοθεί βάσει του νόμου περίπου 6.000 πράξεις αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστο προσωπικό των νοσοκομείων. Η επεξεργασία των στοιχείων συνεχιζόταν και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως είναι τα Κέντρα υγείας, όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου.

Στελέχη της Αριστοτέλους εκτιμούσαν ότι ο συνολικός αριθμός των πράξεων αναστολής εργασίας δεν θα ξεπεράσει τις 10.000 σε όλο το σύστημα υγείας. Κατά πληροφορίες, η εικόνα αυτή σχηματίστηκε μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων και του «εντοπισμού» των εμβολιασμένων υγειονομικών εργαζομένων. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στις διοικήσεις των μονάδων υγείας να παρακάμψουν τη διαδικασία της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους εργαζόμενους – η προσκόμιση του εγγράφου όπως και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού βρίσκει ενάντιους και αρκετούς από τους εμβολιασθέντες που τάσσονται υπέρ των εμβολίων.

Παράλληλα με την «απομάκρυνση» των μη εμβολιασμένων εργαζομένων στο σύστημα υγείας οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των περίπου 10.000 κενών θέσεων. Χθες το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 15.00.

Οι προσλήψεις θα είναι τρίμηνης διάρκειας και απευθύνονται σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, πλην ιατρών, ανάλογα με πάντα με τις ανάγκες κάθε μονάδας και ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εκ των πραγμάτων δημιουργεί η αναστολή εργασίας χιλιάδων εργαζομένων έχουν προβλεφθεί επίσης μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας αλλά κι εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων, καθώς και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΕΣΥ όπου χρειαστεί.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ως υπεύθυνους για τη διασπορά, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Μετά τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από νοσοκομεία, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται και σήμερα, με συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας