Καταπέλτης το πόρισμα του εισαγγελέα για το Μάτι-Στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι

1324
Φωτιά στο Μάτι – Στο εδώλιο θα καθίσουν 27 κατηγορούμενοι

Μέσα στις εκατοντάδες σελίδες της εισαγγελικής πρότασης περιγράφεται αναλυτικά κάθε πτυχή και λεπτομέρεια που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες.

Την παραπομπή σε δίκη για 27 από τους 28 κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς εισηγείται με πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιώργος Πολυκράτης.

Ο εισαγγελέας με την πρόταση του που αριθμεί 680 σελίδες προτείνει να καθίσουν οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα:

  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
  • Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
  • Ο κατάλογος των κατηγορουμένων αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από τη. Πυροσβεστική Υπηρεσία κ την Πολιτική Προστασία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής.
  • Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο 70χρονος ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της καταστροφικής πυρκαγιάς ενώ ο εισαγγελέα προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες μόνο του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Μέσα στις εκατοντάδες σελίδες της εισαγγελικής πρότασης περιγράφεται αναλυτικά κάθε πτυχή και λεπτομέρεια που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες.

Το σκηνικό περιγράφεται ανάγλυφα ως: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.»

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

  • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
  • Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
  • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
  • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
  • Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
  • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
  • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
  • Ανετοιμότητα
  • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
  • Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης ότι οι καταστροφικές συνέπειες:
«Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»

Η δικογραφία τις επόμενες ημέρες θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την έκδοση βουλεύματος.

Επισημαίνεται ότι στην εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας