Φαντεζί τσιντσιλά

1737

Δημιουργικός πυρετός έχει καταλάβει τα επιτελεία των κομμάτων έπειτα από τη δημοσιοποίηση της εφετινής λίστας «30 under 30» του αμερικάνικου περιοδικού Forbes με τους μελλοντικούς ηγέτες δέκα τομέων των τεχνών, των επιστημών, της τεχνολογίας, της οικονομίας, της βιομηχανίας. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους τριάντα διακριθέντες φιγουράρει το όνομα του 24χρονου Σταύρου Τσομπανίδη και, εξαιτίας της κοινής καταγωγής, πασχίζουν να μιμηθούν τα επιτεύγματά του. Ο παππούς του διατηρούσε βιοτεχνία κατασκευής ξύλινων τελάρων. Ευρηματικό πνεύμα ο πιτσιρικάς, τοποθετούσε ρουλεμάν κάτω απ’ τις τέσσερις γωνιές τους και ροβολούσε με ταχύτητα τις κατηφοριές του Παπάγου, κοψοχολιάζοντας την έρμη μάνα του.
Ιδιοτροπία της μοίρας! Εποχούμενος μες στα κασόνια του μανάβη, φανταζόταν εαυτόν μυστήριο φρούτο. Το πίστεψε και, αδιαφορώντας για τη χριστιανική ρήση, ουδέποτε έπαψε να το ερευνά. Εξ απαλών ονύχων, επιπροσθέτως, μαγευόταν από τις παροιμιώδεις φράσεις της γιαγιάς. «Θα σου φύγει το καφάσι», η αγαπημένη του. Συν τω χρόνω εστίασε στη σουρεαλιστική «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ήτις σφηνώθηκε έμμονη ιδέα στη σκοτεινή πλευρά της γκλάβας του. Ελαχε να παρακολουθήσει στα δεκαεννιά τον ιδρυτή της Coco-Mat Παύλο Ευμορφίδη να μιλά για το προϊόν του. Ενιωσε απροσδόκητη ενέργεια μέσα του, παράξενο συναίσθημα τον πλημμύρισε και βάλθηκε έκτοτε να επεξεργαστεί τα φύκια, εισάγοντάς τα στην καθημερινότητά μας μαζί με κολλαριστά ευρώπουλα στο πορτοφόλι του.
Νόμισε ότι θα τα καταφέρει μονάχος. Δύσκολο. Υπέπεσε σε επιχειρηματικά σφάλματα, καθώς εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους, ώσπου μοιράστηκε το όραμά του με τον μηχανολόγο, αεροναυπηγό Νίκο Αθανασόπουλο, παρέα με τον οποίο έστησε τον πρωτοπόρο οίκο PHEE με έδρα την Πάτρα. Επειτα από δύο χρόνια εργώδους προσπάθειας κατόρθωσαν να επινοήσουν καινοτόμο μέθοδο για την αναγέννηση των νεκρών φύλλων της Ποσειδωνίας, κάνοντας τα φύκια, όχι ακριβώς μεταξωτές κορδέλες, αλλά πρώτη ύλη παραγωγής χρηστικών αντικειμένων, όπως θήκες για κινητά, είδη σπιτιού, ρακέτες θαλάσσης και πινγκ πονγκ και εσχάτως σκελετούς γυαλιών ηλίου, τουτέστιν πραγματικό θησαυρό.
Η εταιρεία τους αναπτύσσεται διαρκώς, πραγματοποιώντας ήδη εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία και πού ’σαι ακόμα. Οι πολιτικοί μας ξετρελάθηκαν μόλις πληροφορήθηκαν τα καθέκαστα. Κι επειδή οι ατλαζένιες γιρλάντες από θαλάσσια εμβρυόφυτα αποτελούν κατοχυρωμένη πατέντα των Τσομπανίδη-Αθανασόπουλου, σκέφτηκαν να υφάνουν λεπτεπίλεπτα πετραχήλια από το επίμαχο υλικό προκειμένου να τα φορέσουν σε λαγούς. Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση εγκατέστησε πενήντα παχυλά αμειβόμενους μετακλητούς στο υπόγειο του Μαξίμου που δουλεύουν νυχθημερόν για τον ιερό σκοπό. Στη δίνη παρόμοιων εργασιών δονείται η ταράτσα της Πειραιώς. Λόφοι από φύκια στοιβάχτηκαν απ’ τη Φώφη στα ρείθρα της Χαριλάου Τρικούπη. Να γιατί αναβάλλουν τις εκλογές. Κι αν δυσκολευτούν ώς το φθινόπωρο του ’19 να πιάσουν λαγούς, θα στολίσουν με την εφεύρεσή τους λαιμούς σκίουρων, αρουραίων και τσιντσιλά. Τρωκτικά να ’ναι!
*Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας