Karine Bechet-Golovko, Comité Valmy,13-11-20
Η επιθετική θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διεθνή παράσταση («δηλητηρίαση Navalny»), οδηγεί τη Ρωσία να αντιδράσει. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, αν δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι, αυτό δεν μπορεί παρά να έγινε στη Γερμανία , ή στο αεροπλάνο που τον μετέφερε σε αυτήν. Όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του FSB και του αντιπροέδρου της Προεδρικής Διοίκησης, αυτές επιζητούν ισοδύναμη απάντηση κατά των αρχηγών κρατικών φορέων στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι κυρώσεις αυτές υιοθετήθηκαν ήδη και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Τώρα ένα ερώτημα προς τους ευρωπαίους ηγέτες μας: Αυτό το αντιρωσικό παιχνίδι περί την ανάσταση του Navalny είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών χωρών; Ή μήπως η Ευρώπη χρησιμοποιείται επίσημα για την υπεράσπιση άλλων συμφερόντων, αντίθετων προς τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών, για τα οποία η εδραίωση των διακρατικών σχέσεων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είναι στρατηγική υπαγόρευση;
Είχαμε ήδη γράψει για τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που κατηγορούσαν απροκάλυπτα τη Ρωσία ότι ουσιαστικά διεξάγει χημικό πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ως αποτέλεσμα, κυρώσεις χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία εγκρίθηκαν κατά της Ρωσίας και των Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της ( μυστικής υπηρεσίας) FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ και του αντιπροέδρου της Προεδρικής Διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο – ενέργεια που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κλιμάκωση της διπλωματικής σύγκρουσης.
Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο Ναβάλνι αναχώρησε για τη Γερμανία χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς παράπλευρα θύματα στο ρωσικό έδαφος μετά τη υποτιθέμενη δηλητηρίαση του με Νόβιτσοκ, χωρίς στη Ρωσία να έχει βρεθεί δηλητήριο στον οργανισμό του, ότι οι γιατροί που τον μετέφεραν, χωρίς να λάβουν κανένα ειδικό μέτρο προστασίας τους, δεν προσβλήθηκαν (από το δραστικότατο Νόβιτσοκ) , ότι αποβιβάστηκε του αεροπλάνου μέσα σε σκάφανδρο κ.λπ.
Έτσι, όπως σωστά δηλώνει ο Λαβρώφ, ο Ναβάλνι μπορεί να δηλητηριάστηκε – αν όντως υπήρξε δηλητηρίαση- είτε κατά τη μεταφορά του, είτε στη Γερμανία. Αυτή η εκδοχή φαίνεται απολύτως λογική, αντιστοιχεί στην απουσία παράπλευρων θυμάτων, καθώς και στα ρωσοφοβικά συμφέροντα, που αναπτύσσονται εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, τα οποία ελέγχουν οι Αμερικανοί παγκοσμιοποιοί.
Επομένως η Ρωσία είχε δύο λόγους και μάλιστα δύο υποχρεώσεις να αντιδράσει: Βεβαίως κατά των κυρώσεων, αλλά επίσης (κατά την τρέχουσα Δυτική λογική) και σε τιμωρία της προσβολής σε Ρώσους πολίτες.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 12 Νοεμβρίου, ο Σεργκέι Λαβρώφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη θεσπίσει κυρώσεις ως απάντηση σε εκείνες που εγκρίθηκαν στις 15 Οκτωβρίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
“Δεδομένου ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με τον Ναβάλνι επηρεάζουν άμεσα ανώτερα μέλη της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι κυρώσεις μας θα αποτελέσουν ισοδύναμη απάντηση. Έχουν ήδη εγκριθεί και σύντομα θα τις μοιραστούμε με τους Γερμανούς και Γάλλους συναδέλφους μας”
Οι ρωσικές κυρώσεις θα αφορούν τους αρχηγούς των κρατικών οργάνων της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως ακριβώς αυτοί ενήργησαν κατά της Ρωσίας.
“Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, η οποία πολιτιστικά είναι επίσης χώρα ευρωπαϊκή, δεν είναι προς το συμφέρον αυτών των χωρών. Από την άλλη, αυτό είναι ένα τέλειο παιχνίδι για τις αμερικανικές δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, που το ενδιαφέρον τους υπερβαίνει κατά πολύ το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο: είναι ένα στρατηγικό όραμα της εδραίωσης της παγκοσμιοποίησης. Είναι λυπηρό να μην βλέπουμε κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις, ούτε στη Γαλλία ούτε στη Γερμανία, οι οποίες να είναι τελικά σε θέση να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των χωρών μας.
Mετάφραση: Μ.Στυλιανού