Υπό την πίεση των κινητοποιήσεων καλλιτεχνών αλλαγές στο απαράδεκτο ΦΕΚ

856
πίεση

Το υπουργείο Πολιτισμού κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων θα εξετάσει για αλλαγές στο ΦΕΚ 1938/20-05-2020. Αυτό προέκυψε κατά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων σε Θέαμα και Ακρόαμα και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με την υπουργό Πολιτισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι ΦΕΚ 1938/20-05-2020, μεταξύ άλλων,  νομιμοποιεί την απλήρωτη πρόβα, ανοίγει τον δρόμο σε σχέσεις εργασίας με μπλοκάκι ενώ υποχρεώνει τους δημιουργούς να παραχωρούν τα πνευματικά δικαιώματα αντί «πινακίου φακής».

Σε ανακοίνωσή τους για την συνάντηση οι φορείς της τέχνης και του πολιτισμού αναφέρουν:

«Φαίνεται ότι μέσα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΠΟΑ πιέζεται από τις διεκδικήσεις μας και τη μαζικότητά μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συνάντηση που έγινε με το ΥΠΠΟΑ με εκλεγμένους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων, μετά και την τελευταία κινητοποίησή μας στις 3/6 χωρίς βέβαια να φεύγει από το κάδρο η αποφασιστικότητά τους να περάσουν την κυβερνητική πολιτική.

–Για το Μητρώο Καλλιτεχνών δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους. Δε μας απάντησαν γιατί την καταγραφή των εργαζόμενων δεν την κάνουν μέσα από το ΕΡΓΑΝΗ και από το αρχείο του ΥΠΠΟ με τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών. Το μόνο που ανακοίνωσαν ήταν συνάντηση  με τα Σωματεία που έχουν κάνει παρατηρήσεις για να συζητήσουν τεχνικές πλευρές και δημιουργία ομάδων εργασίας για κάτι που δε γνωρίζουν πως θα το χρησιμοποιήσουν.

–Για το ΦΕΚ 1938/Β/20-05-2020 για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο,  έκαναν ότι “δεν ήξεραν τίποτα για το έγκλημα”. “Δεν κατάλαβαν” ότι οι αμοιβές που προβλέπουν για τους συντελεστές είναι εξευτελιστικές.

“Δεν κατάλαβαν” ότι υποχρεώνουν για λίγα ψίχουλα τους καλλιτέχνες να παραδώσουν το πνευματικό και συγγενικό τους δικαίωμα για πάντα στους παραγωγούς και για πέντε χρόνια στο υπουργείο για να το εκμεταλλεύονται δωρεάν.

–Μας είπαν ότι για τις ταξιθέτριες του Μεγάρου που δεν εντάχθηκαν στο έκτακτο επίδομα ενίσχυσης, το υπουργείο Οικονομικών έκανε “”ότι περισσότερο μπορούσε” και αυτό ήταν 328 ευρώ το μήνα, για κάποιους μήνες.

Φυσικά την ίδια στιγμή  αποδέχθηκαν ότι κανένας δε ζει με 328 ευρώ, αλλά έβαλαν ξανά μπροστά τους “κανόνες λειτουργίας του Κράτους”.

–Μας είπαν ότι η “ασφαλιστική ικανότητα” (50 ένσημα το χρόνο) την οποία ενέταξαν σαν προϋπόθεση για την ένταξη στο επίδομα, καλύπτει τους εργαζόμενους που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ κι ότι για παρακάτω δεν μπορούν να καλύψουν!!!

Από την πλευρά μας, κάναμε καθαρό στην υπουργό ότι θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας απέναντι σε  αυτή την πολιτική. Δε θα δεχθούμε την προσπάθεια που κάνουν τώρα και με απόφαση της υπουργού για θεσμοθέτηση εξευτελιστικών αμοιβών και παραχώρηση των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων.

Ζητήσαμε:

  • Για τις τακτικές επιχορηγήσεις να μπουν όροι που να διασφαλίζουν τις εργασιακές σχέσεις σαν προϋπόθεση για την επιχορήγηση των παραστάσεων.
  • Στην ΚΥΑ για την επιχορήγηση θεατρικών παραστάσεων να υπολογιστούν οι αμοιβές των συντελεστών με βάση τη σύμβαση του ΣΕΗ με το Εθνικό Θέατρο.
  •  Να απαλειφθεί κάθε αναφορά για την παραχώρηση του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος που προκύπτει από την ψηφιακή αποτύπωση της παράστασης.
  • Επιχορηγήσεις και αγορές εικαστικών έργων μόνο από δημιουργούς μέλη του ΕΕΤΕ χωρίς μεσάζοντες.
  • Οι ταξιθέτριες του Μεγάρου να λάβουν το σύνολο των οριζόντιων μέτρων στήριξης που δικαιούνται, χωρίς περικοπές.
  • Να εξασφαλιστεί η επιβίωση του συνόλου των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα και των καλλιτεχνών δημιουργών.

Η ίδια η υπουργός, κάτω από την πίεση είπε ότι το ΥΠΠΟΑ θα εξετάσει για αλλαγές στο ΦΕΚ 1938/20-05-2020.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Αναμένουμε άμεσα ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για αποδοχή των αιτημάτων μας. Είμαστε εδώ, σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των διεκδικήσεων μας για τέχνη και ζωή που να μας αξίζει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας