Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προσφυγή προωθεί η ΠΟΕΔΗΝ για προσβολή του νόμου

583
Προσφυγή προωθεί η ΠΟΕΔΗΝ
Προς ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ οδεύει η ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να προσβάλλει τον νόμο που προβλέπει αναγκαστική αργία και μη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας δεν εμβολιαστούν. Η ΠΟΕΔΗΝ θα συνεδριάσει όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος, κ. Γιαννάκος, το πρωί της Παρασκευής 23 Ιουλίου για να πάρει αποφάσεις.
Το ενδεχόμενο της ομαδικής προσφυγής έναντι του επικείμενου νόμου περί αναγκαστικής αργίας άνευ αποδοχών και κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών όσων υγειονομικών δεν εμβολιαστούν θα εξετάζει την Παρασκευή 23 Ιουλίου σε ειδική συνεδρίαση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), όπως ανέφερε στο Sputnik ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννάκος.
Στη Βουλή έχει ήδη κατατεθεί η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τρεις κατηγορίες εργαζόμενων και συγκεκριμένα:

Των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

Των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ατόμων με αναπηρία.

Των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ).

Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διαδικασία έως και τις 16 Αυγούστου, ενώ οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Εξαιρούνται του υποχρεωτικού εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει ή όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Καθοριστικής σημασίας η 1η Σεπτεμβρίου

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικής σημασίας, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς εάν δεν εμβολιαστούν οι 10.000 υγειονομικοί, θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας:
«Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία τελείωσαν. Οι τρίμηνες συμβάσεις που προβλέπει (σ.σ. η τροπολογία προς αντικατάσταση όσων βρεθούν σε αναγκαστική αργία) είναι σαν να μην υπάρχουν, γιατί έχουμε τώρα επικουρικό προσωπικό με δύο χρόνια σύμβαση και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Ποιος θα έρθει για τρεις μήνες;».
Ο κ. Γιαννάκος έκανε έκκληση στους συναδέλφους του να εμβολιαστούν υπενθυμίζοντας ότι «χάσαμε 27 συναδέλφους, 26 στο πρώτο και δεύτερο κύμα, δηλαδή πριν έρθουν τα εμβόλια και έναν που δεν είχε εμβολιαστεί στο τρίτο κύμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι κι όσοι δεν το πράξουν, μπορούν να εργαστούν τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προστασίας έναντι του κορονοϊού.
«Οι συνάδελφοι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Αν όμως κάποιοι δεν είναι εμβολιασμένοι, νομίζω ότι μπορούν με τα μέτρα ατομικής προστασίας να μην μεταδίδουν τον ιό. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Στο νοσοκομείο του Ρίο (σ.σ. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας) τρεις καρδιοχειρουργοί εμβολιασμένοι νόσησαν από κορονοϊό, πολύ ήπια, αλλά ο ασθενής πήγε Αθήνα για να χειρουργηθεί και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και βρέθηκαν σε καραντίνα. Ως εκ τούτου λοιπόν πρέπει και οι εμβολιασμένοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, σε μικρότερο βαθμό και με μικρότερο ιικό φορτίο, αλλά και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν. Άρα τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τηρούνται από όλους» τόνισε και επισήμανε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού» και τα μέτρα «που προβλέπουν αναστολή καθηκόντων επ’ αόριστον».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας