ΥΠΕΞ Σουηδίας: Η Τουρκία είναι απειλή που πλήττει όλη την Ευρώπη!

1968
τουρκία

Την έναρξη των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ: «Χθες το Ορούτς Ρέις έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε την έναρξη των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, εξήλθε αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής και βεβαίως,  συνεχίζει να παραβιάζει καθημερινά το Διεθνές Δίκαιο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο!!! Συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) και να απειλεί την Ελλάδα, αν τολμήσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ. Συνεχίζει να θεωρεί νόμιμο το Τούρκο-λιβυκό Μνημόνιο. Συνεχίζει τις εξερευνήσεις και γεωτρήσεις μέσα στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ!!!  Και θα συνεχίσει τις υβριδικές επιχειρήσεις με τη διοχέτευση λαθρομεταναστών – εποίκων σε Ελλάδα και Κύπρο και άλλα πολλά…

Οι Ευρωπαίοι, με προεξέχουσα τη Γερμανία, σφυρίζουν αδιάφορα και λίγα λόγια συμπάθειας για τον εκλιπόντα… Μόνο λίγες φαεινές εξαιρέσεις!!!

Η Τουρκία δεν υπολογίζει, πλέον, κανένα… Ενεργεί και συμπεριφέρεται όπως της αρέσει… Έχει πλάτες; Ναι, έχει… ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία και οι απρόθυμοι Ευρωπαίοι (Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και οι χώρες του Βίζεγκραντ).

Εχθές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, επιτέθηκε ο φραστικά στην ομόλογό του από τη Σουηδία, Αν Λίντε, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στην Άγκυρα.

Η Σουηδή υπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα της από τη Συρία και τόνισε, ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ! Το γεγονός που προκάλεσε την οργή Τσαβούσογλου, ο οποίος απάντησε αμέσως: «Γιατί το λέει αυτό και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει και γιατί δεν μιλάει για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες;» Παράλληλα σημείωσε – στους ίδιους προκλητικούς τόνους – ότι η Σουηδία στηρίζει με τη στάση της το PKK. Μάλιστα, κατηγόρησε την Ε.Ε για μεροληψία τονίζοντας ότι η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο…

O tempora o mores

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Τουρκία εγκαινίασε μια συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σκοπός αυτής της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας ήταν – και είναι – η μεταβολή του εδαφικού status quo, που προβλέπεται σε Διεθνείς Συνθήκες, με κεντρικό άξονα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, καθώς και του Νομικού Καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο και δη, το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η έναρξη της πολιτικής αυτής, η οποία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο έντασης στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και  διαρκεί μέχρι σήμερα, σηματοδοτείται από την εμφάνιση των πρώτων διεκδικήσεων σε βάρος της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, το 1973 και της πρώτης αμφισβήτησης του εύρους του Ελληνικού Εθνικού Εναερίου χώρου, το 1975. Η τουρκική πολιτική κατά της Ελλάδας, συνέπεσε με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή του Βόρειου Τμήματός της (Ιούλιος 1974) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με καθοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και στην επαύξηση της έντασης. Έκτοτε, η Τουρκία άρχισε να πλέκει έναν καμβά συνεχώς αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων που έφεραν τις δύο χώρες ακόμη και στο χείλος ένοπλης σύγκρουσης (κρίση Μαρτίου 1987 και κρίση Ιμίων Ιανουαρίου 1996).

Με άξονα τη διαφορά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (1973), και την κρίση που επακολούθησε φέρνοντας τις δύο χώρες σε έντονη αντιπαράθεση,  της οποίας επιλήφθηκε τελικώς, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία άρχισε, σταδιακά, να θέτει σε εφαρμογή την πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων που σταδιακά περιέλαβε:

  • αμφισβήτηση του νομίμου και κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας, με απειλή πολέμου (casus belli), να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και όπως έχει πράξει το σύνολο σχεδόν των παράκτιων κρατών της διεθνούς κοινότητας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης (σε Εύξεινο Πόντο και Ανατολική Μεσόγειο),
  • αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, μέσω συνεχών παραβιάσεών του από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη,
  • αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί νησιών και παραβίασή της ακόμα και στην περίπτωση κατοικημένων περιοχών,
  • αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων
  • αμφισβήτηση των αρμοδιοτήτων εντός του FIR Αθηνών που ασκεί η Ελλάδα βάσει αποφάσεων του ICAO, και η συνεχής άρνηση συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας,
  • αμφισβήτηση των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας εντός της περιοχής ευθύνης της για θέματα έρευνας και διάσωσης και
  • απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η πλάτης μας έχει βρει πλέον τοίχο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας