Οι μαζικές αντιδράσεις ερασιτεχνικών σωματείων αλλά και ερασιτεχνών αθλητών τόσο απ’ το χώρο του ποδοσφαίρου όσο και από άλλα αθλήματα οδήγησαν σε αναδίπλωση τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) στο θέμα των περίφημων πιστοποιητικών ελέγχου για κορονοϊό. Το συγκεκριμένο ζήτημα προκάλεσε αναστάτωση στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού μετά την οδηγία από πλευράς ΓΓΑ πως χιλιάδες αθλητές όλων των δραστηριοτήτων, ακόμη και του ποδοσφαίρου, χρειάζεται να προσκομίσουν την ιατρική βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι δεν πάσχουν από κορονοϊό.
Βάση της συγκεκριμένης βεβαίωσης, ουσιαστικά ζητούνταν απ’ τον κάθε ενδιαφερόμενο (αθλητή η σωματείο) να έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό τεστ για covid-19 και όχι μόνο σε κλινικό έλεγχο ώστε να μπορέσει ο γιατρός να υπογράψει τη βεβαίωση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος θα έπρεπε να διαθέσει ένα ποσό από 120 με 150 ευρώ για να πραγματοποιήσει εργαστηριακό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα η συγκεκριμένη διατύπωση από πλευράς ΓΓΑ οδήγησε πολλούς πνευμονολόγους να μην πάρουν ευθύνη να υπογράψουν τις ιατρικές βεβαιώσεις των περισσοτέρων ερασιτεχνών αθλητών που είχαν πραγματοποιήσει κλινικό έλεγχο και όχι το τεστ.
Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες αθλητικών Σωματείων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, οι αρμόδιοι υποχρεώθηκαν να υπαναχωρήσουν και να εκδώσουν νέα ιατρική βεβαίωση με βάση την οποία απαιτείται μόνο ο κλινικός έλεγχος από την πλευρά του γιατρού.