Λαϊκή Ενότητα Ιονίων Νήσων: Να διαφυλάξουμε από κινδύνους τις δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες

1985
υδρογονάνθρακες Ιόνιο

Με την νέα μνημονιακή συμφωνία, που συνομολόγησε στην Μάλτα και προωθεί, παραδομένη στις ορέξεις των δανειστών, η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ολοκληρώνεται η καταστροφή στην χώρα μας.

Η Ελλάδα, υποταγμένη πλήρως στους δανειστές, γίνεται πειραματικό εργαστήριο στο οποίο προωθούνται οι νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί του νεοφιλελευθερισμού.

Η μνημονιακή λεηλασία της χώρας μας είναι γεγονός: Τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα και η δημόσια περιουσία, με πρόσφατο παράδειγμα το ξεπούλημα της ΔΕΗ, παραδίνονται και εκποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες στους δανειστές και στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Αυτό γίνεται και με τον φυσικό ορυκτό πλούτο της χώρας, τους υδρογονάνθρακες.

Η νεομνηνονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί, και σε αυτόν τον τομέα, το μνημονιακό, ληστρικό, μονοπωλιακό και αντιπεριβαλλοντικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το οποίο καταψήφιζε ως αντιπολίτευση.

Ως ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είμαστε υπέρ της αξιοποίησης του πλούτου της χώρας μας, με όρους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος, με όρους που θα στηρίζουν μια ανεξάρτητη οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας, έξω από τα δεσμά του ευρώ, των μνημονίων και της επιτροπείας. Η κυβέρνηση όμως, κατ’ επιταγή των δανειστών, έχει εκχωρήσει στο Υπερταμείο όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας, με στόχο το ξεπούλημά του, με σκοπό το μονοπωλιακό κέρδος, χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική προστασία.

Στο Ιόνιο πέλαγος, στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων γίνεται με μνημονιακούς νόμους που έχουν σαν στόχο το γρήγορο μονοπωλιακό κέρδος, υποβαθμίζουν εντελώς και θεωρούν ως κόστος την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως τους ενδεχόμενους κινδύνους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Στις πάνω από 700 σελίδες της Σ.Μ.Π.Ε. (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο που έρχεται προς γνωμοδότηση στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κίνδυνος αυτός υποτιμάται εντελώς. Δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων της περιοχής, δεν υπάρχει μελέτη για τα ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα στο Ιόνιο, και ούτε προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα και πριν τις εξορύξεις.

Άλλωστε, και η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων επισημαίνει τα προβλήματα της μελέτης, εκφράζει επιφυλάξεις και θέτει προϋποθέσεις που δεν τηρούνται πριν την ψήφιση της Σ.Μ.Π.Ε. Και έχει σημασία να αναφερθούμε και στην προεκλογική διακήρυξη της παράταξης που πλειοψήφησε στις Περιφερειακές εκλογές του 2014, η οποία ανέφερε: «Η υπόθεση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στα νερά του Ιονίου, λόγω της πολύ μεγάλης σημασίας της για το περιβάλλον και την οικονομία, θα επανεξεταστεί με βασική φιλοσοφία την προστασία του περιβάλλοντος και των  κατοίκων του Ιονίου. Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη!»

Την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται υπό μνημονιακή επιτήρηση και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διακηρύχτηκε ότι για αυτήν δεν ισχύει κανένα Ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εάν υλοποιηθεί ο μνημονιακός σχεδιασμός είναι υπαρκτοί και ίσως άμεσοι. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στον συνδυασμό της Αγροτικής οικονομίας με το χαμηλής έντασης και ποιοτικό Τουριστικό προϊόν (εναλλακτικό τουρισμό), στα πλαίσια του σεβασμού και της προβολής οικολογικών και περιβαλλοντικών αξιών, δεμένων με την παράδοση, την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, είναι ανεπίτρεπτο να παίρνονται αποφάσεις γι’ αυτό με τηλεδιάσκεψη. Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές, αναπτυξιακές και γεωστρατηγικές διαστάσεις του θέματος, επιβάλουν ευρύτατη, δημόσια, διεξοδική ενημέρωση και διαβούλευση, με την συμμετοχή των πολιτών της περιοχής, της Περιφέρειας, των Δήμων και των φορέων. Η συζήτηση οφείλει να είναι όχι προς την κατεύθυνση αποδοχής των μνημονιακών επιλογών, αλλά σε κατεύθυνση κινητοποίησης και διαμόρφωσης μετώπου για την απόρριψη και ακύρωσή τους.

Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην υποκύψουν στους μνημονιακούς εκβιασμούς του γρήγορου και εύκολου μονοπωλιακού κέρδους. Το Περιφερειακό Συμβούλιο σύσσωμο να απορρίψει την Σ.Μ.Π.Ε. για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο στη συνεδρίασή του στο τέλος Απριλίου.

Η όποια έρευνα και η όποια αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων, επιβάλει την δημιουργία δημόσιου, στελεχωμένου και αποτελεσματικού φορέα ελέγχου του Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με σεισμολογικά κέντρα, πανεπιστημιακούς και επιστημονικούς φορείς. Επιβάλει επίσης την δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και εξόρυξης, ώστε τα οικονομικά οφέλη να διαχέονται στην κοινωνία και όχι στις πολυεθνικές.

Με κάθε τρόπο και μέσον, να υπερασπίσουμε το Περιβάλλον και τους πολίτες των Ιονίων.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές

της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Κερκύρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Ζακύνθου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας