Τροπολογία – σκάνδαλο! Κυβερνητικό δώρο στις Τράπεζες πολλών δισ. ευρώ με τον αναβαλλόμενο φόρο

9321
κρατικά

Σε μεγάλο χαριστικό δώρο πολλών δισ. ευρώ προς τις τράπεζες προβαίνει η κυβέρνηση, δια τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή, με το τέχνασμα του λεγόμενου αναβαλλόμενου φόρου, τέχνασμα – δώρο στο τραπεζικό κεφάλαιο, που ξεκίνησε με τις τις κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου και το μέγα σκάνδαλο του PSI.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και την οποία υπογράφει ένοχα όλο το οικονομικό επιτελείο, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίσουν τις απώλειες, που θα προκύψουν στους ισολογισμούς τους από τις διαγραφές, ρυθμίσεις ή πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μελλοντικούς φόρους που θα πλήρωναν στο δημόσιο.
Αυτοί οι μελλοντικοί φόροι μπορεί να εκτείνονται σε βάθος εικοσαετίας!
Στην ουσία με αυτήν την τροπολογία οι τράπεζες διαμορφώνουν, με τις ζημίες που προαναφέραμε, έναν υποθετικό ”κουμπαρά” ή ένα εικονικό ”κεφαλαιακό πακέτο”, από το οποίο θα αφαιρούνται, μέχρι εξαντλήσεως του, οι μελλοντικοί τους φόροι με ορίζοντα τα 20 έτη!!!
Πέραν αυτού, αυτός ο ”κουμπαράς” του αναβαλλόμενου φόρου θα προσμετράται, σκανδαλωδώς, στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου!
Με δυο λόγια, το ελληνικό δημόσιο θα χαρίζει τους φόρους σχεδόν για είκοσι χρόνια στο τραπεζικό κεφάλαιο, ενώ θα επιτρέπει με δική του εγγύηση να μην έχουν επίπτωση οι ενδεχόμενες διαγραφές δανείων και κυρίως οι πωλήσεις τους σε fund, στα κεφάλαια με τα οποία υποστηρίζεται η φερεγγυότητα των τραπεζών!
Ποτέ και σε καμιά περίπτωση ένα τέτοιο χαριστικό σκανδαλώδες ”δώρο” δεν δόθηκε σε κανέναν άλλο επιχειρηματικό κλάδο, πολύ περισσότερο στους εξαθλιωμένους πολίτες της τραπεζικής αποικίας.
Οι απώλειες του δημοσίου από αυτήν την χαριστική τροπολογία, η οποία μάλιστα ισχύει αναδρομικά από το 2014 και επομένως θα εφαρμοστεί και για τα κέρδη των τραπεζών το 2016, προβλέπεται να είναι πολλά δισ ευρώ.
Συνιστά δε πρόκληση ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με ένα τρικ που χρησιμοποιεί, δεν αναγράφει έστω και χοντρικά τις απώλειες του ελληνικού δημοσίου από αυτήν την χαριστική πράξη.
Το εξωφρενικό είναι ότι ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτήν την ώρα σκληρά μέτρα περίπου 3,6 δισ ευρώ ενάντια στους πιο φτωχούς πολίτες, την ίδια ώρα χαρίζει χωρίς καμιά αιδώ πολύ περισσότερα δισ στα ξένα fund , που κατά κύριο λόγο ελέγχουν τις τράπεζες.
Να τονίσουμε, επιπροσθέτως, ότι οι Τράπεζες ήταν η μεγάλη πέτρα του σκανδάλου, που έσπρωξε την χώρα στην υπερχρέωση και στα μνημόνια, ενώ είναι οι τράπεζες, επίσης, οι οποίες καταλήστεψαν με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις τη χώρα στην περίοδο των μνημονίων και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην ουσιαστική χρεοκοπία με ένα χρέος μαμούθ πάνω από 500 δισ, για το οποίο κανείς δεν μιλάει.
Όπως γενική άκρα του τάφου σιωπή ισχύει με το σκάνδαλο του ”αναβαλλόμενου φόρου” σε όλα τα μέση ενημέρωσης.
Ο λόγος είναι προφανής.

Ν.Ζ

Παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ σχετικό με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο:

Κόκκινα Δάνεια: Στα 20 έτη επεκτείνεται ο αναβαλλόμενος

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο και την αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τις διαγραφές ή πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επέκταση του αναβαλλόμενου σε ορίζοντα 20 ετών για ζημίες από «κόκκινα» δάνεια αποτελούσε μεγάλη εκκρεμότητα, κάτι για το οποίο έκανε αναφορά και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της μη διευθέτησης του αναβαλλόμενου οι ελεγκτές, όπως έγραψε η «Κ» (8/3/16), αρνούνταν να υπογράψουν «καθαρά» πιστοποιητικά ώστε να δημοσιοποιηθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών για το 2016. Ετσι, καμία τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει έως το τέλος Μαρτίου.
17s21trapapotelesmata-thumb-large
Οπως τονίζεται στην αιτιολογική, με τη ρύθμιση αντιμετωπίζεται ο χειρισμός της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που έχει ήδη αναγνωριστεί από τις τράπεζες και οντότητες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Με τη ρύθμιση, σημειώνεται, διασφαλίζεται ότι οι διαγραφές και αναδιαρθρώσεις δανείων δεν θα οδηγήσουν σε απώλεια εποπτικών κεφαλαίων και επιτρέπεται η επίτευξη των θεσμοθετημένων στόχων ανά πιστωτικό ίδρυμα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Σύμφωνα με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα 20ετούς απόσβεσης των ζημιών που εγγράφουν τα ως άνω νομικά πρόσωπα σε περιπτώσεις που αυτές οφείλονται σε διαγραφές οφειλών από τον ισολογισμό τους είτε λόγω διακανονισμού ή αναδιάρθρωσης του δανείου συμβατικά, δικαστικά ή εξωδικαστικά, είτε λόγω μεταβίβασης του δανείου σε εταιρείες απόκτησης δανείων ή τιτλοποίησης ή σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοδοτικά ιδρύματα ή σε άλλες εταιρείες ή νομικές οντότητες εφόσον στις περιπτώσεις αυτές τη διαχείριση πραγματοποιεί εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Το φορολογικό όφελος της 20ετούς απόσβεσης δίδεται μόνο στις πραγματοποιηθείσες ζημίες, σημειώνεται.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η διάταξη δεν αφορά νέο φορολογικό όφελος, αλλά ουσιαστικά τη χρονική παράταση του οφέλους που είχε θεσπιστεί μετά το PSI και το οποίο προέβλεπε την απόσβεση ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βάθος 5ετίας. Με την προτεινόμενη διάταξη, η απόσβεση μπορεί να γίνει σε ορίζοντα 20ετίας.
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι τα ζητήματα του αναβαλλόμενου φόρου και του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελούν κομβικής σημασίας παρεμβάσεις δίχως τις οποίες οι τράπεζες δεν μπορούν να κινηθούν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 40%, από τα επίπεδα των 108 δισ. ευρώ στα 65 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019.
Με τη θεσμοθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου, ανοίγει ο δρόμος για τη δημοσίευση των ισολογισμών των τραπεζών για το 2016. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτό θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και πιθανότερα τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου. Το 2016 θα αποτελέσει χρονιά επιστροφής των τραπεζών σε κερδοφορία, έπειτα από πολλά χρόνια μεγάλων ζημιών, επίτευγμα που όμως δεν έχει πια μεγάλη αξία δεδομένης της μεγάλης επιδείνωσης των συνθηκών το α΄ τρίμηνο του 2017 εξαιτίας των καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση.
Κατά το εννεάμηνο του 2016 οι τράπεζες παρουσίασαν κέρδη προ φόρων 268 εκατ. ευρώ, επίδοση που οφείλεται στη μεγάλη μείωση των προβλέψεων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω της βελτίωσης της εικόνας των «κόκκινων» δανείων, βελτίωσης όμως που ανατράπηκε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας