Τούρκος υποναύαρχος ε.α: Οι λόγοι που το Oruc-Reis επέστρεψε στην Αττάλεια

952
Οι λόγοι που το Oruc-Reis επέστρεψε

Υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας αναλύει στo Sputnik τους λόγους για τους οποίους το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση που τηρεί.

Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας ερμηνεύεται από πολλούς ως κίνηση που στοχεύει αφενός στην αποκλιμάκωση της έντασης λόγω των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ως προσπάθεια αποφυγής μιας πιθανής επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ντενίς Κουτλούκ, σε σχόλιό του για το Sputnik, εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια δεν έχει καμία σχέση με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ το πλοίο εστάλη στο λιμάνι για την επεξεργασία των δεδομένων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

«Η οποιαδήποτε απόφαση για τις ενέργειες της Τουρκίας στα θαλάσσια ύδατα δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ε.Ε. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ένωσης. Άλλωστε, οι Βρυξέλλες δεν έχουν τα νομικά δικαιώματα να λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα. Επομένως, η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της» τόνισε ο Ντενίς Κουτλούκ.

Επιπλέον, επισήμανε πως για την Άγκυρα, η μεταβίβαση των διεθνών τουρκικών δικαιωμάτων της Τουρκίας σε κάποιον τρίτο, ισοδυναμεί με «παραίτηση από τα συμφέροντά της» και «απώλεια της κυριαρχίας της».

Ο πρώην ναύαρχος, θεωρεί πως οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Ε.Ε. δεν έχουν όρια, ενώ τα κράτη-μέλη της Ένωσης «ενεργούν με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους» τη στιγμή όμως που, όπως λέει, «υπάρχουν και διεθνή νομικά πρότυπα».

«Όπως είναι γνωστό, η Ε.Ε. αποτελεί μέρος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επομένως, οι Βρυξέλλες έχουν ευθύνη και υποχρέωση σε αυτόν τον τομέα να αποφεύγουν καταστάσεις που είναι αντίθετες με την εν λόγω Σύμβαση» εξηγεί.

Μάλιστα, ο κ. Κουτλούκ, συνεχίζει λέγοντας πως η Ε.Ε. συμπεριφέρεται «σαν να μην υπάρχουν οι κανονισμοί» και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το Δίκαιο της Θάλασσας «με όποιον τρόπο εξυπηρετεί τα συμφέροντά της».

«Η Τουρκία λαμβάνει δίκαια και κατάλληλα μέτρα για την προστασία των νόμιμων συμφερόντων της, θα χρησιμοποιήσει πολιτικά εργαλεία και, εάν κριθεί απαραίτητο, διαθέτει και τη στρατιωτική δύναμη για την προστασία αυτών των συμφερόντων» κατέληξε ο πρώην υποναύαρχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας